24.05.2023.

13:00

Foto: Shutterstock

Magazin

ZNATE DA JE SEME LANA ZDRAVO, ALI... Samo ako ga konzumirate na OVAJ način, iskoristićete sve njegove benefite!

Kada se radi o zdravim namirnicama, poput lana, ponekad nije dovoljno samo da ga konzumirate u njegovom izvornom obliku. 

I dok pojedine namirnice kuvanjem na primer gube svoja nutritivna svojstva, druge će svoj pun potencijal iskoristiti tek menjanjem fizičkog oblika.

Jedna od tih namirnica jeste i seme lana, koje je zapravo zdravije u mlevenom obliku, o čemu je detaljnije objasnila nutricionistkinja Jovana Čanak:

Informer

semenke lana

- Laneno seme obiluje omega-3 masnim kiselinama, antioksidansima, estrogenom i vlaknima. Takođe, lan reguliše nivo holesterola, stabilizuje nivo šećera u krvi i deluje kao laksativ. Međutim, sve ovo važi samo za lan u mlevenom obliku, jer iz zrna lana ne mogu da se iskoriste svi njegovi benefiti - navodi nutricionistkinja i dodaje:

- Najveća razlika između konzumiranja celog ili mlevenog lanenog semena je u varenju. Kada se konzumira celo, može se desiti da laneno seme samo prođe kroz vaš organizam i da se ne iskoristi sav njegov potencijal i zato je najbolje da konzumirate mleveno laneno seme. Sveže samleveno laneno seme iskoristite u roku od nedelju dana i čuvajte ga u frižideru, kako ne bi izgubilo lekovita svojstva - ističe Jovana.