Foto:
Magazin
SMANJUJU UPALE, ŠTITE SRCE, POBOLJŠAVAJU SAN Evo zbog čega treba da jedete TREŠNJE!
S obzirom na to da se približava sezona trešanja, nije na odmet podsetiti se koliko je ovo voće zapravo zdravo.
Mnogi ljudi vole da ga jedu zbog njegovog slatkastog ukusa, a da pritom nisu svesni da u sebe unose pravo malo blago.
Zanimljivo je da je ustvari cela trešnja, pa čak i njena peteljka, veoma zdrava.
Sok i peteljka trešnje imaju lekovita svojstva i koriste se u farmakologiji, uglavnom za diuretičke i antitoksične lekove.
Detaljnije o ovoj sjajnoj voćki objasnila je nutricionistkinja Jovana Čanak:
Informer
- Trešnje sadrže niz korisnih hranljivih materija kao što su vitamin C i antioksidansi. One takođe mogu pomoći u smanjenju upale, zaštiti zdravlja srca i poboljšanju sna, kao deo zdrave ishrane.
Dobar su izvor vitamina C, kalijuma, vlakana i drugih hranljivih materija, koje su vašem telu potrebne da funkcioniše optimalno.
Konzumiranje trešanja može poboljšati atletske performanse i smanjiti oštećenja i bolove mišića, izazvanih vežbanjem - ističe nutricionistkinja.