Magazin
NE BACAJTE PETELJKE OD TREŠANJA! Osušite ih i OVAKO koristite - sjajne su po naše zdravlje
Trešnje su mnogima jedna od omiljenih namirnica, s obzirom da su veoma lepog i osvežavajućeg ukusa, pa čak i kada vam se prijede ono nešto "slatko", umesto čokolade, tu želju će vam sigurno zadovoljiti nekoliko trešanja.
Međutim, mnogi ljudi ne znaju da su peteljkice trešanja odlične za naše zdravlje i da ne bi trebalo da ih bacate, već iskoristite u obliku čaja.
Više o njihovim benefitima objasnila je nutricionistkinja Jovana Čanak:
- Čaj od peteljke trešnje poznat je po svojim diuretičkim svojstvima, koja promovišu pravilnu funkciju bubrega i smanjuju zadržavanje vode. Pomaže pri mršavljenju i sprečava stvaranje celulita, a takođe pomaže i kod gihta i reumatoidnog artritisa, smanjuje nivo mokraćne kiseline - navodi nutricionistkinja i otkriva za šta je još dobar čaj od peteljki trešanja:
- Pomaže pri mršavljenju
- Povećava zdravlje jetre
- Sprečava oticanje tela
- Podržava zdravlje bubrega
- Pomaže u smanjenju lošeg holesterola
- Sprečava začepljenje krvnih sudova
- Sprečava stvaranje celulita i poboljšava stanje postojećeg celulita i dr.
Priprema je veoma jednostavna - peteljke ostavite da se osuše, pa ih čuvajte na suvom mestu, najbolje u nekoj staklenoj posudici, po potrebi uzimajte određenu količinu i prelijte ključalom vodom. Ostavite 5 do 10 minuta da odstoji, pa procedite i popijte.