12.06.2023.

13:54

Foto: Shutterstock

Magazin

TAMNA STRANA SUNCA Sve o melanomu na tribinama širom Srbije

Udruženje pacijenata obolelih od melanoma, održalo je tribinu u Nišu, posvećenu mesecu borbe protiv melanoma. Na tribini su učestvovali prof. dr Danica Tiodorović, Savo Pilipović, predsednik Udrućenja pacijenata obolelih od melanoma i Beba Golubović, podpredsednik ovog Udruženja. Cilj ovovogišnje kampanje je podizanje svesti u javnosti o važnosti ranog otkrivanja i adekvatnog lečenja ove bolesti, ali i pridržavanja životnih navika koje mogu značajno umanjiti rizik od obolevanja.

Edukativne tribine i ulične manifestacije posvećene melanomu biće organizovane u devet gradova u Srbiji (Beograd, Zemun, Valjevo, Kragujevac, Novi Sad, Niš, Čačak, Kosovska Mitrovica, Gračanica), ali i u Sarajevu i Banja Luci.

- Veliki broj pacijenata u Srbiji suočava sa melanomom i da za njih i dalje ne postoje sve adekvatne terapije kakve imaju na raspolaganju građani u regionu. Broj pacijenata obolelih od ove bolesti svake godine povećava, te apelujem na Ministarstvo zdravlja Srbije i Republički fond za zdravstveno osiguranje da obezbede sve potrebne terapije za ove pacijente - istakao je Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma.

Terapija što pre

I ove godine Udruženje insistira na neophodnosti uvođenja adjuvantne terapije koja se još ne nalazi na listi lekova čije troškove pokriva Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO), a koja bi mogla da spasi mnoge živote, ali i da obezbedi ekonomsku i društvenu korist čitavoj zajednici.

- Ova terapija prima se u trećem stadijumu bolesti, pre nego što melanom metastazira, i to 12 meseci. Polovina obolelih koji adjuvantnu terapiju prime za godinu dana, ne uđe u fazu metastatskog melanoma, za razliku od sadašnjeg procesa lečenja koji se primenjuje tek kada se bolest proširi i koji je jako dug i naporan za pacijente - objasnio je predsednik UPOM-a.

Informer

Savo Pilipović, dr Danica Tiodorović i Beba Golubović, podpredsednik UPOM-a

Istaknut je značaj korišćenja kombinovane terapije dva leka ipilimubaba i nivolumaba u lečenju melanoma, ali i sve češća pojava uvealnog melanoma ili melanoma oka.

Građanima se savetuje izbegavanje boravka na suncu u periodu od 10-17 časova tokom dana, ali i da se adekvatno štite od sunca koji su ključni preventivni faktori za značajno umanjenje mogućnosti nastanka melanoma.

Tako je važno ići i na redovne sistematske preglede ili skrininge kod dermatologa, posebno ljudi koji imaju preko 50 mladeža ili atipične mladeže, i to jednom godišnje.