Autor: Informer.rs

21.07.2023.

23:20

Foto: Shutterstock

Magazin

U ovim godina žene su najviše sklone prevari! Naučnici objašnjavaju zašto

Studija rađena u Holandiji pokazala je da oko 15 odsto udatih žena bar jednom prevari svoje muževe, dok oko 20 odsto muškaraca prevari svoju ženu.

Moć kao afrodizijak

Pokazalo se da su uspešne žene sa visokim primanjima sklonije tome da flertuju i koriste „ženske” čari na muškarcima.

Istraživači navode da je to zbog toga što imaju više samopouzdanja, liberalnije poglede i više mogućnosti za prevaru od žena vaspitanih u tradicionalnom „duhu” i sa slabije plaćenim zanimanjima.

I za žene i za muškarce moć deluje kao afrodizijak, a pogrešna je pretpostavka da se žene zbog preljube osećaju više krivim. One, naprotiv, imaju manje kajanja posle varanja – rekao je rukovodilac studije profesor Joris Lamers sa Univerziteta Tilburg.

Informer

Osim toga, istraživanje je pokazalo da u svojim ranim tridesetim žene najčešće varaju, a to se tumači  fokusiranjem na seksualne aspekte veza.

Naime, žene u ranim tridesetim ne razmišljaju o muškarcima kao očevima, odnosno ne postavljaju pitanje:

- Da li bi on bio dovoljno dobar otac mojoj deci?

Različita mišljenja o muškoj i ženskoj prevari

Britanska kolumnistkinja Dajana Epljard naglašava da u društvu i dalje postoje različita mišljenja o muškoj i ženskoj prevari.

Dok će se muškarac pravdati snažnijim seksualnim nagonom, iskorišćavanjem prilike, pa čak i činjenicom da ga je žena zavela, žene koje varaju proglašavaju se proračunatim i neosetljivim osobama koje razaraju tuđe porodice.

Kada je u pitanju vernost manje su važni pol ili obrazovanje, već samo karakter i mogućnosti koje su čoveku dostupne. Motiv za prevaru su najčešće sebičnost i kratkotrajno zadovoljstvo.