Autor: Informer.rs

04.08.2023.

21:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Usne znaju ko je pravi! Poljubac damama može da ukaže na idealnog muškarca

- Onaj koji im se najviše svidi ima imunološki sastav komplementaran njihovom, te s njim imaju najveće šanse za zdravo potomstvo - prenosi Daily Mail.

Šef istraživačkog tima sa Oksforda Rafael Vlodarski smatra da i kasnije, posle odabira partnera, ljubljenje ima veliku ulogu jer podstiče bliskost, obnavlja strast i povećava osećaj zaljubljenosti.

- Postoje tri teorije o ulozi ljubljenja u ljubavnim odnosima. Prva je procena partnerovih genskih kvaliteta, druga postizanje seksualnog uzbuđenja, a treća održavanje odnosa - kaže Vlodarski.

Informer

On ističe da je poljubac mnogima važniji od samog seksualnog čina, a osim nežnosti, izaziva lučenje hormona koji deluju blagotvorno na lepotu i zdravlje.

Naime, istraživanjem je utvrđeno da strasni poljubac pokreće 29 mišića lica, što je odlična "vežba" koja održava lice zategnutim i daje mu svež izgled.

Osim toga, naučnici ističu da povećan protok pljuvačke u ustima, izazvan poljupcima, sa zuba otklanja naslage koje utiču na stvaranje karijesa. Na taj način se, tvrde, čuva imunološki, kao i kardiovaskularni sistem, jer se poljupcem smanjuje napetost.