27.09.2023.

18:00

Foto: pexels.com

Magazin

Recept za uspešan brak ima 5 sastojaka! Na prvom mestu je vođenje ljubavi, sledi privrženost...

Sitnice život znače, a u braku i mnogo više. Ponekad je i kuvanje jutarnje kafe lep gest da pokažete velikodušnost prema partneru, što je jedan od pet glavnih "sastojaka" za dobar brak. Istraživanje psihologa u Americi pokazalo je da prvo mesto na listi pet glavnih činilaca velikog zadovoljstva u braku zauzima seks, na drugom privrženost, na trećem velikodušnost, četvrtom pozitivan stav prema vaspitanju dece, dok je ženama na petom mestu podrška prijatelja i porodice, a muškarcima duhovnost.

Vredan i važan

Velikodušnost, pod kojom se podrazumeva davanje u vezi, veoma je važna. Ispitanici za koje je utvrđeno da su nesebični i požrtvovani partneri pet puta su češće ocenjivali svoj brak kao "veoma srećan". Psihijatri smatraju da tom osobinom u stvari pokazujemo partneru da nam je važan i vredan.

Informer

Parovi koji su seksualno veoma aktivni zadovoljniji su svojim brakom čak 10 do 13 puta više

Ipak, ma koliko se činilo da je to temelj dobrog braka, glavni "začin" je, pokazali su rezultati istraživanja - seks. Parovi koji su seksualno veoma aktivni zadovoljniji su svojim brakom čak 10 do 13 puta više u odnosu na one kojima seks nije primaran i ređe ga upražnjavaju. Ali ta dva "elementa", ukazuju psiholozi, ne treba da se razdvajaju. Parovi koji mnogo vremena provode zajedno, takođe su zadovoljni stanjem u krevetu, a interesantno je da su žene koje s partnerom dele kućne obaveze, često zadovoljnije. 

Šta žene žele

I odnosi van kreveta utiču na sreću u ljubavnom životu. Velikodušnost se najbolje iskazuje ako poklonite ili učinite nešto što ona ili on voli, bilo to pravljenje doručka ili večere, kupovina cveća ili novina. Druga strana će tad shvatiti da želite da joj ugodite.

Informer

Saglasnost u načinu vaspitanja dece bitna je za porodičnu harmoniju

Saglasnost u načinu vaspitanja dece bitna je za porodičnu harmoniju. Ignorisanje obaveza prema najmlađim članovima i prebacivanje odgovornosti na drugog partnera vode u rušenje porodice, svađe i optužbe. Ako se "nadležnosti" i u tome podele, sve će biti bolje. 

Kad prođete sve dnevne trzavice, usput se međusobno obradujete malim stvarima, posavetujte se u vezi s dečjim problemima i sutrašnjim obavezama, završite dan - seksom. To produžava brak i čini ga boljim.