12.10.2023.

21:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Da li je moguće? Postoji lek protiv preljube, tvrde naučnici

Verovali ili ne, postoji lek za preljubu. Tačnije, reč je o suplementima koji stavljaju pod kontrolu hormone koji su "odgovorni" za varanje.

Preljuba često nastaje zbog poremećaja nivoa hormona vazopresina koji je u vezi sa osećajem pripadanja i zajedništva. Za takve osobe prevara je prirodna reakcija, a za terapiju najpre treba utvrditi da li postoji hormonski disbalans uzimanjem uzorka krvi i urina koji se testiraju na nivo adrenalina, dopamina, serotonina i vasopresina, piše "Jortango".

Anksioznost, depresija, preljuba

Kao najefikasniji suplement, koji najbrže deluje, navodi se litijum-orotat, koji se često koristi u lečenju anksioznosti i depresije, kao i bipolarnog poremćaja. On je prirodan i nema negativnih posledica ako se uzima u malim dozama, a kod ljudi dovodi do poboljšanja raspoloženja, koncentracije, motivacije i smanjuje stres. Za najbolje rezultate uzima se u kombinaciji sa vitaminom B6, D3, K2 i omega-3 masnim kiselinama.

Informer

Prepisuje se parovima koji odlaze na terapiju

On stimuliše oksitocin, hormon koji čini da se osećamo ušuškano i voljeno. Smanjuje nivo vazopresina i time i šanse za prevaru.

Prepisuje se parovima koji odlaze na terapije kako bi se opet zbližili, jer se stres i umor smatraju glavnim razlozima za preljubu, navodi se u tekstu.

Ima ga u telu, hrani...

Litijum je lagani visoko reaktivni metal koji se prirodno nalazi u vrlo malim količinama u našim telima. Obično se nalazi u pitkoj vodi i u više namirnica poput mesa, ribe, žitarica, orašastih plodova, pečuraka, mlečnih proizvoda, povrća, algi...