18.10.2023.

21:20

Foto: Shutterstock

Magazin

U srcu, stomaku ili 'tamo dole'? Evo gde sve osećamo različite vrste ljubavi

Nova studija otkriva tačne 'lokacije ljubavi'. Uz to, tu je i neobično otkriće, ali i odgovor na pitanje gde tačno osećamo tu ljubav u celom telu.

Postoji očigledan odgovor, ali ponekad se stvari srca protežu i na druge oblasti kojih možda nismo ni svesni. Ali to ne znači da nismo u skladu sa emocijama - pet jezika ljubavi je detaljno opisano, otkriveno je koliko je vremena ljudima potrebno da se zaljube...

Evo šta se zapravo dešava u telu, prema novoj studiji sa Univerziteta Aalto u Finskoj.

Gde u telu osećamo različite vrste ljubavi?

Istraživači su pokušali da otkriju gde možemo da osetimo ljubav, i to je malo preciznije nego što možete zamisliti. Prema nalazima, postoji 27 različitih vrsta ljubavi - platonska, romantična, seksualna, ljubav prema prirodi, religiozna, itd...

Ispitanici su upitani gde su osećali ove različite vrste emocija i koliko duboko.

Informer

Od glave do pete

Fokusiraćemo se na one koje vas verovatno najviše zanimaju - romantičnu i seksualnu ljubav. Prema istraživanjima, romantična ljubav se oseća u glavi, srcu i stomaku, a seksualna ljubav u preponama. Iako je reakcija na seksualnu ljubav očekivana, postoji jedna sitnica koja nas je zatekla u romantičnoj ljubavi, prenosi Mi Imperfect Life, a koja se tiče saveta naučnika.

Često kada ste u novoj vezi i previše zaokupljeni njom, na ivici zaslepljenosti drugom osobom, kažu da treba da se vodite glavom umesto srcem. Preporučljivo je da se izvučete iz toga i budete racionalni. Romantična ljubav zapravo zahteva da koristite svoj mozak, poručuju istraživači.

Zanimljivo je da se za sve vrste ljubavi navodi da se jako 'osete' u glavi.

Informer

U većini vrsta ljubavi uključene su grudi, odnosno srce

- Još jedna oblast tela koja je snažno uključena u većinu vrsta ljubavi su grudi, ali ovo otelovljenje i njegov obim progresivno se smanjuju u zavisnosti od vrste ljubavi - navode rezultati studije.

Kada se romantična ljubav ili bilo koja vrsta strasti zaista rasplamsa, to je iskustvo celog tela.

- Prava ljubav, ljubav prema životu i strasna ljubav oseti se u celom telu - zaključci su studije.