15.11.2023.

21:20

Foto: Shutterstock

Magazin

Četiri stvari koje uzrokuju čak 90% svih razvoda!

Razvod je složen i emocionalno izazovan proces, često uzrokovan kombinacijom nekoliko faktora. Iako je svaki brak drugačiji, postoji nekoliko zajedničkih elemenata koji često doprinose kraju braka.

Nedostatak komunikacije

Nedostatak otvorene i iskrene komunikacije može da bude fatalan za brak. Kada partneri prestanu da komuniciraju ili se suoče sa poteškoćama u izražavanju svojih osećanja, potreba za razumevanjem i podrškom ostaje neispunjena. Nedostatak komunikacije često dovodi do gomilanja frustracije, nesporazuma i distance među partnerima.

Informer

Novac je čest izvor sukoba u braku

Finansijski problemi

Novac je čest izvor sukoba u braku. Finansijski problemi, kao što su dug koji je van kontrole, neusklađeni finansijski ciljevi ili nedostatak zajedničkog pristupa upravljanju novcem, mogu da stvore tenzije i nesuglasice među partnerima. Ovi problemi često dovode do stresa i nelagode u braku, što može da bude jedan od ključnih faktora za razvod.

Nekompatibilnost u vrednostima i ciljevima

Kada partneri imaju fundamentalno različite vrednosti, interese ili ciljeve za budućnost, to može ozbiljno da ugrozi dugoročnu stabilnost braka. Nekompatibilnost u životnim ciljevima, kao što su karijera, porodica ili težnje za ličnim razvojem, dovodi do nepomirljivih razlika koje je teško prevazići.

Informer

Gubitak romantike i strasti

Nedostatak intimnosti i emocionalne veze

Nedostatak emocionalne intimnosti, podrške i povevanosti slabi osećanje međusobne privrženosti u braku. To može da bude rezultat različitih faktora, uključujući stres, nedostatak vremena posvećenog partneru ili gubitak romantike i strasti u vezi.

Važno je napomenuti da su ovi faktori često u interakciji i da se mogu pojaviti istovremeno. Rešavanje ovih problema zahteva otvorenost, spremnost na kompromis i, u mnogim slučajevima, stručnu pomoć kao što je bračna terapija.