23.11.2023.

18:40

Foto: Shutterstock

Magazin

Da li znate zašto se mladenci hrane tortom na venčanju? Prvi bračni zadatak!

Jedan od najdugovečnijih običaja bez kojih ne prođe nijedno venčanje jeste sečenje svadbene torte i trenutak kada se mladenci međusobno hrane istim parčetom. Iako smo više puta svi prisustvovali ovoj ceremoniji, možda mnogi ne znaju da ovaj čin s manjim varijacijama vuče korene još iz antičkog doba.

Još u starom Rimu, a kasnije i srednjem veku, gosti su svadbenu tortu bacali u smeru mlade, jer se verovalo da to donosi sreću i plodnost.

Gosti bi se zatim okupili i uzimali komadiće torte s njene haljine i nosili ih sa sobom kući za sreću. Postoji i mit da su mladine drugarice svoj komad torte stavljale ispod jastuka nadajući se da će im to doneti sreću da se brzo udaju.

Informer

Obaveza da brinu jedno o drugom

Čin kada se mlada i mladoženja međusobno hrane tortom simbolizuje obavezu da brinu jedno o drugom u daljem zajedničkom životu, a i njihov prvi zajednički posao u braku.

Toranj od poslastica

Nekada je postojala i tradicija prema kojoj su gosti slagali torte, kolače i peciva jedne na druge, a ako bi mladenci uspeli da se poljube preko tog tornja a da ga ne sruše, verovalo se da će im život biti pun blagostanja. Otuda se veruje da mladenačke torte treba da budu visoke, pa se zato i prave na više spratova.

Vremenom su u torte počeli da stavljaju voće kao simbol plodnosti, a verovalo se i da će mladi doneti plodnost.