19.02.2024.

23:20

Foto: Shutterstock

Magazin

Pundravci u gaćama! Muškarci varaju i posle ovih godina, mira nemaju

Iako zvanična definicija preljube govori da je to polni odnos koji neko od partnera ima s osobom van partnerske (bračne) veze, smatra se da je ovo pojednostavljeno i da preljuba uključuje i brojna ponašanja koja prethode samom polnom odnosu.

Tako preljubom većina smatra ponašanja kao što su i flert, emocionalna veza bez seksualnog odnosa, zaljubljenost, platonska ljubav, SMS, Fejsbuk, Tviter i imejl dopisivanje...

Kako i koliko

Postoji razlika između muškaraca i žena u tome kako i koliko varaju. Muškarci su tako skloniji više da varaju, i to s više partnera. Kod njih je prevara uglavnom seksualno iskustvo u koje ne uključuju emocije, i to s različitim partnerkama.

Informer

Bez emocija, s više partnerki

Žene preljubu doživljavaju kao emocionalno iskustvo, često se prvo zaljube, a tek onda stupaju u seksualne odnose, i za njih to nisu kratkotrajne afere, kao što je slučaj kod muškaraca, nego duže veze.

Kada

Kod muškaraca je sklonost varanju podjednaka u svim starosnim dobima. Kad uđu u dvadesete godine, broj preljubnika postepeno raste, a njihov broj počinje da opada tek posle 70, dok žene najčešće varaju u periodu od 35. do 45. godine.

Informer

Preljuba ne poznaje godine

Preljuba i karakter

Istraživanja su pokazala da su osobe nižeg samopouzdanja ili pak narcisoidne sklonije prevari, dok se kod žena primećuje da češće varaju one koje teško podnose kritiku, koje su impulsivne, i one koje se osećaju bespomoćno.