Autor: Informer.rs

10.06.2024.

23:20

Foto: Shutterstock

Magazin

Seks ovoliko puta nedeljno može da podmladi do 10 godina! Poslušajte - Eliksir mladosti je u krevetu!

Seksualna aktivnost od barem tri puta nedeljno može vam dati izgled koji odaje deset godina manje, tvrdi istraživač iz Škotske.

Ali, nije svaki seks isti. Ključno je da to bude seks u zdravoj i punoj ljubavi.

- Užitak koji proističe iz seksa ključan je za očuvanje mladosti. On nas ispunjava srećom i pokreće hemikalije koje nam to jasno govore - kaže doktor David Viks, koji je posvetio deset godina studiranju ovog fenomena.

- Istakao bih da poznate osobe poput Goldi Hon, Helene Miren i Džoan Kolins uživaju u veoma aktivnom i zdravom seksualnom životu -  dodaje on.

Viks, koji radi u bolnici Rojal Edinburg, došao je do ovog zaključka nakon razgovora sa 3.500 ljudi koji su izgledali mladoliko iz Sjedinjenih Država i Evrope.

Informer

 

Subjekte je pronašao tako što je postavio oglas u časopisu Nju Sajentist, pitajući: "Da li se osećate i izgledate mlađe nego što jeste?"

Otkrio je da su učesnici imali seks najmanje tri puta nedeljno, dok prosečna osoba to ima dva puta.

Kada su volonteri pokušali proceniti godine ispitanika, procenjeno je da su muškarci izgledali 12 godina mlađe, a žene 10 godina mlađe nego što zapravo jesu, prenosi "Nypost".

Viks je takođe otkrio da je genetski faktor odgovoran za 25 odsto mladolikog izgleda osobe, dok je ponašanje odgovorno za preostalih 75 odsto. 

Zašto je seks izvor mladosti?

Viks kaže da tokom seksa naše telo proizvodi hormone rasta i druge hemikalije, kao što su endorfini, koji jačaju naše telo i um.

Tokom orgazma, žensko telo oslobađa hormon oksitocin koji utiče na emotivne centre u njenom mozgu.

Muškarci koji redovno stimulišu oksitocin kod svojih partnera nagrađeni su toplim osećajima privrženosti, dodaje on.

- Osobe koje sam proučavao bili su u jakim vezama pune ljubavi i pružali su podršku svojim partnerima sa puno ljubavi. Kvalitet veze bio je ključan faktor za očuvanje mladosti - kaže Viks.