22.07.2023.

14:15

Foto: freepik

Magazin

Najveća greška je da pregrejanog psa polivate vodom - samo mu činite gore! Evo šta treba da uradite

U velikoj želji da pomognu životinjama u nevolji, ljudi im ponekad zapravo odmognu. To se često dešava tokom leta, kada naiđu na dehidrirane pse. 

Najčešće je prvi instinkt da ih rashladite, pa pregrejanog psa polijete vodom. Međutim, eksperti ističu da je to poslednja stvar koju treba da uradite, jer zapravo samo dobijate suprotan efekat.

Zbog hladnoće vode, vene će se skupiti, a visoke temperature čine da se belančevine u krvi ugrušavaju, zbog čega krv postaje gušća. Kombinaciom ove dve stvari, srce ima problem da dobija krv, pa organi usled nedostatka kiseonika, otkazuju jedan po jedan, što zapravo dovodi do smrti.

Informer

umoran pas

Ono što je potrebno da uradite jeste da psu date da pije mlaku vodu. Zatim mu ohladite tabane, tako što ćete mu ih lagano polivati vodom ili ako možete, natopite ubruse/krpe vodom, pa ih obmotajte oko šapica. Takođe možete vlažni peškir da stavite na donji deo stomaka i grudi.

Naravno, psa što pre sklonite u hlad, po mogućnosti da leži na vlažnom peškiru i da ima obezbeđenu vodu da pije kada želi.