06.12.2023.

12:00

Foto: pexels.com

Magazin

Nebesko plave, zelene ili braon! Šta je uzrok raznolikosti boje očiju kod mačaka - jedna je bila ključni uzrok za promenu

Svako ko dobro poznaje domaće mačke zna da su one prilično različite kada je jedna njihova osobina u pitanju-boja očiju. Obrdarene neverovatnim bojama i dubinom, one predstavljaju deo šarma ljubimaca koji nas toliko čude i prijatno iznenađuju u isto vreme.

U potrazi za odgovorima na pitanje kako su nastale te neverovatne oči, naučnici su odlučili da prate evoluciju njihove boje i na tom putu su otkrili nešto veoma važno.

Informer

 

Od sivih do raznobojnih

Džulijus Tabin, doktorant na Univerzitetu Harvard je stručnjak koji stoji iza ovog otkrića zajedno sa svojim timom koji je identifikovao različite boje očiju kod živih mačaka i iskoristio kompjuterski model da predvide njihovu evoluciju u porodičnom stablu mačaka, navodi Lajv sajns.

Ono što su otkrili ovom metodom jeste da je predak svih mačaka morao da ima jednu od dve varijante očiju smeđe ili sive. Ova druga je u stvari ta koja je mogla da omogući pojavu raznovrsnih boja očiju kod savremenih mačaka. 

Informer

 

Prema studiji, prisustvo dva pigmenta eumelanina i feomelanina su ono što određuje boju očiju kod mačke. Danas je poznato da plava i zelena imaju nizak nivo oba, dok smeđe imaju više eumelanina. Ipak, i pored ovih otrkića i dalje ostaje otvoreno pitanje šta je pokretalo pojavu različitih boja, iako je definisana boja koja bi dovela do hromatskog varijeteta.

Autori studije navode da nisu pronašli značajne korelacije između boje očiju i drugih fizičkih karakteristika, ponašanja ili staništa, koje bi poslužile da objasne raznolikost. U nedostatku istih, hipoteza naučnika je da je pojava najverovatnije povezana sa odabirom partnera.