Autor: Informer.rs

02.03.2024.

13:20

Foto: pexels.com

Magazin

Ovih 5 životinja nikako ne biste trebali da imate kao kućne ljubimce! Veterinar objašnjava zašto (VIDEO)

Ukoliko želite da imate kućnog ljubimca, a niste sigurni koju životinju da odaberete, trebalo bi da poslušate savete stručnjaka.

Britanski veterinar Ben stalno deli savete na društvenim mrežama i savetuje vlasnike kućnih ljubimaca. 

Na svom TikTok profilu „Ben The Vet”, gde ga prati više od 200.000 pratilaca, objasnio je i zašto neke  životinje nisu prikladne. On kaže da oseća da mora da upozori buduće vlasnike kućnih ljubimaca na ono što ih čeka ako odaberu neke ljubimce.

Tako je na prvom mestu naveo papagaje i druge pernate životinje.

Informer

On je dodao da papagaji mogu da budu zanimljivi jer umeju da pričaju, ali da im je potreban prostor da lete i istražuju okolinu, koji u stanu nemaju.

- Papagaj kome je dosadno lako postaje papagaj koji je pod stresom. Taj stres se manifestuje destruktivnim ponašanjem, veoma glasnim i nenormalnim ponašanjem - objasnio je on.

Informer

Druga životinja koju veterinar ne preporučuje za ljubimca je hrčak. Oni žive veoma kratko, njihov životni vek je dve godine.

On smatra da je dovoljno teško kada ljubimac ugine nakon četiri ili pet godina, a godina ili dve je premalo za posedovanje kućnog ljubimca.

Treći kućni ljubimac kojeg Ben spominje kao ljubimca kog bi trebalo izbegavati su zečevi. On je i objasnio zašto simpatični zečevi nisu prikladni za ljubimce.

Informer

 

Ben je naveo da zečevi imaju stroge potrebe u pogledu ishrane, rasporeda čišćenja i socijalizacije. Takođe, vrlo su osetljivi na zastoj creva i probleme sa zubima, što može dovesti do nekih neočekivanih troškova kod veterinara.

Informer

Četvrta životinja koja nikako nije prikladna za život u zatvorenom su majmuni.

Iako će mnogima zvučati čudno da neko ima majmuna kao kućnog ljubimca, Ben je naveo kako se procenjuje da u Velikoj Britaniji ima oko 5.000 majmuna koji se drže kao kućni ljubimci.

Na kraju, veterinar Ben navodi da nikada ne bi imao tvora za kućnog ljubimca. Oni su zabavni, ali veoma temperamentni. Zaista smrde i imaju gadne ugrize. Osim toga, potrebno im je puno interakcije i puno prostora.

Informer