11.05.2024.

11:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Najskuplja mačka na svetu košta 20.000 dolara! Bogatašima je statusni simbol, a evo po čemu je posebna (FOTO)

Mačka savana je hibrid domaće mačke i servala, koji je afrička divlja mačka. Ova vrsta je među uzgajivačima postala popularna krajem 90-ih, a 2001. godine Međunarodno udruženje uzgajivača mačaka priznalo je i registrovalo novu mačju vrstu.

Dugačko, mršavo telo sa prugicama u raznim bojama, kao što su nijanse smeđe boje, zlatna i siva, te egzotičan izgled sa očima u obliku "bumeranga", čine ovu mačku najskupljom mačkom na svetu.

Savana mačke su radoznale i vesele, a takođe i veoma inteligentne. Ipak, stručnjaci savetuju da ukoliko prvi put nabavljate mačku, ne uzimate ovu, jer zahteva dosta rada.

Informer

mačka savana

Poput pasa, brzo se vežu za porodicu i uz malo truda ih možete naučiti raznim trikovima, ali i voditi u šetnju na povocu. Ono po čemu se razlikuju od većine drugih mačaka, jeste da savana mačke vole vodu.

One nose titulu najskupljih ljubimaca na svetu, a cene im se kreću od hiljadu pa sve do 20.000 dolara.

Zapravo, da bi uzgajivač dobio leglo, praktično mora ukrstiti dve različite vrste, što baš i nije jednostavno. Kako bi se postiglo tako nešto, potrebno je nekoliko godina i mnogo novca. Zato su savana mačke izuzetno retke i skupe, pa ih uglavnom kao ljubimce drže bogataši, kojima je ova mačka statusni simbol.