Autor: Informer.rs

12.06.2024.

22:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Ovakve divlje mačke još niste videli! Prvi put u istoriji snimljena je čitava porodica (VIDEO)

Organizacija za zaštitu prirode, Orangutan Foundation, uspela je da snimi, i to prvi put u istoriji, porodicu ugroženih leoparda sa Bornea (Neofelis ​​diardi borneensis).

Organizacija je postavila skrivene kamere u Nacionalnom parku "Tanjung Puting" na Borneu, a jedna od kamera uhvatila je neverovatan prizor - ženku leoparda koja prolazi kroz tropsku šumu sa svoja dva mladunčeta.

Informer

leopard sa Bornea

Prethodni snimci sa tog područja prikazuju samo jedinke ove ugrožene vrste, ali ovo je prvi put da je snimljena čitava porodica leoparda.

Prema Svetskoj organizaciji za zaštitu prirode (VVF), ovaj leopard ima dve podvrste: jedna se nalazi na Borneu, a druga na Sumatri.

Ove velike mačke imaju prepoznatljivo žućkasto-smeđe krzno s nepravilnim crnim krugovima koji podsećaju na oblake i koji na vratu prelaze u  pruge.

Informer

Ova vrsta leoparda karakteristična je po tome što su vešti lovci. Imaju fleksibilne zglobove, a njihovi gležnjevi se mogu zarotirati za 180 stepeni, što im olakšava spuštanje s drveća.

Oni su najveće mačke na području Bornea i obično se hrane majmunima, drugim mačkama i glodarima.

Jedan od istraživača organizacije Orangutan Foundation, rekao je da ovi leopardi igraju ključnu ulogu u održavanju ekosastava, jer su najveći predatori na Borneu, prenosi Live Science.