17.07.2024.

17:00

Foto: pexels.com

Magazin

Razlozi zašto vas mačke masiraju kao da mese testo! Ključ je duboko ukorenjen u psihi - evo šta znači

Zašto to radi? Mačka vas "mesi" iz nekoliko razloga, ali šta je to uopšte?

Prednje šape

Jednostavno rečeno, mačje gnječenje je kada vas vaša mačka "masira" prednjim šapama ili čak sa sve četiri šape. Njene prednje šape se šire i uvlače, jedna po jedna. Verovatno ste videli svoju mačku kako to radi i pitali se je li to uobičajeno ponašanje ili ne.

Mačići se rađaju s instinktom za mešenjem ili gnječenjem, kako vam je draže. Mačići gnječe majčin trbuh dok doje. Ova radnja pomaže proizvodnju mleka za hranjenje mačića. To se zove "gaženje mleka". Dok su prislonjeni uz majčinu sisu, mačići su topli i zadovoljni.

Informer

 

Čak i nakon što mačići prestanu da se doje, oni nastavljaju da mese kada su srećni. Ljudi su pre verovali da je takvo ponašanje odraslih mačaka rezultat toga što su prerano odbijeni od sise, ali to se čini malo verovatnim. Gotovo sve mačke mese, bez obzira kada su prestale da sisaju. Mnoge mačke mese čak i ako odrastaju u istoj kući sa svojom mamom.

Mirisne žlezde

Međutim, postoje i drugi razlozi zašto se mačke ponašaju ovako. Mačke imaju mirisne žlezde u blizini obraza, na dnu repa i u jastučićima šapa. Mačke gnječe ćebad, jastuke ili vaš trbuh dok vi ležite na kauču kako bi za sobom ostavile trag njihovog posebnog mirisa, drugim rečima, označile su svoju teritoriju. Označila je vas, ali i verovatno svaku meku površinu u kući kao svoju.

Informer

 

Postoji još jedna teorija o ovom mačjem ponašanju. Ona tvrdi da ova radnja dolazi od njihovih divljih predaka koji su živeli na otvorenom, bez jastuka ili krila u koje bi mogli udobno da se smeste. Mesili bi gazeći visoku travu i zemlju kako bi bila dovoljno mekana za spavanje. To je slično teoriji o tome zašto se psi okreću u krug pre nego što legnu da spavaju.