Autor: Informer.rs

17.08.2024.

15:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Ovo su znaci da je pas doživeo toplotni udar! Vlasnici, obratite pažnju

Ovog leta vlasnici kućnih ljubimaca moraju da budu izuzetno oprezni u koje doba dana šetaju svoje pse, jer visoke temperature nepovoljno utiču na njih.

Uvek nosite vodu

Preporuka je da odete u laganu šetnju veoma rano ujutru ili kasno uveče kada temperatura znatno padne ili da se kod kuće obavite neke stimulativne aktivnosti. Treba voditi računa o dužini šetnje i redovno se odmarati u hladu.

Voda je neophodna za psa tokom cele godine, a posebno tokom toplih dana. Kada izlazite u šetnju, obavezno ponesite flašu sa vodom kako bi pas mogao da pije čim oseti potrebu za vodom.

Informer

 

Oprezno na plaži

Ako vodite psa na kupanje, trebalo bi da budete izuzetno oprezni jer ako je pas veoma vruć ili na ivici toplotnog udara, to može dovesti do neželjenih posledica.

Prebrzo snižavanje temperature kože i površine vašeg psa može zapravo dovesti do daljeg zagrevanja unutrašnjih organa, što može buti opasno.

Informer

 

Simptomi toplotnog udara kod psa

Kada je telesna temperatura kod pasa iznad 41 stepen bez prethodnih znakova bolesti, a izloženi su prekomernoj spoljašnjoj  toploti, to nazivamo - toplotni udar.

Psi koji pate od toplotnog udara mogu imati ove simptome: ubrzano disanje, ubrzan rad srca, suve i lepljive desni (desni), kao i obezbojene desni i modrice na desnima.

Psi mogu izgledati dezorijentisano, imati grčeve mišića, povraćanje i dijareju.

Informer

 

Ne ostavljajte psa u automobilu

Najčešći uzrok toplotnog udara ili hipertermije je ostavljanje psa u automobilu sa neadekvatnom ventilacijom.

Temperatura tela psa u ovoj situaciji može da poraste veoma brzo, često u roku od nekoliko minuta.

Informer

Važno je znati da psi ne mogu da kontrolišu telesnu temperaturu znojenjem kao ljudi, jer imaju relativno mali broj znojnih žlezda smeštenih u šapama. Njihov primarni način regulacije telesne temperature je dahtanje.