01.09.2024.

10:00

Foto: Pexels

Magazin

Fascinantno otkriće! Psi sposobni da komuniciraju sa ljudima koristeći zvučnu ploču

Naučnici su otkrili da psi obučeni da koriste takve uređaje reaguju na unapred snimljene reči isto kao na izgovorene reči.

Ovde smo pokazali da (psi) zapravo obraćaju pažnju na reči (na zvučnoj ploči) i da pokazuju odgovarajuće ponašanje nezavisno od okruženja i ko izgovara reč - rekao je istraživač Federiko Rosano.

Informer

 

59 pasa učestovalo u istraživanju 

Primena zvučnih ploča u komunikaciji sa psima se značajno povećala poslednjih godina, ali nije bilo jasno da li i psi zaista reaguju na zvuk sa uređaja ili jednostavno reaguju na signale zasnovane na ponašanju ili govoru tela njihovih vlasnika.

Rosano i njegove kolege su izveli dva eksperimenta u kojima je učestvovalo ukupno 59 pasa, od kojih su svi bili obučeni da koriste zvučnu ploču.

U prvom eksperimentu, istraživač je koristio obojene nalepnice da pokrije dugmad na zvučnoj ploči za reči van/napolje, igranje/igračka i hrana/jesti/večera/gladan, prenosi Gardijan.

Informer

 

Drugi istraživač, koji nije mogao da čuje reči koje su proizveli, onda je pritisnuo jedno od ovih dugmadi i ponašanje psa je snimljeno.

Vlasnici pasa su potom izveli sličan eksperiment, ali su u ovom slučaju nekada pritiskali taster, a nekada izgovarali reči.

Psi su reagovali jednako razigrano kada su pritisnuti tasteri igranje/igračka i kada bi vlasnik izgovarao te reči.

Istraživači sada proučavaju da li psi mogu da pritisnu ispravno dugme za određene situacije, a što bi moglo da pomogne u komunikaciji pasa i ljudi.