Autor: Informer.rs

30.08.2024.

19:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Milioni ljudi obožavaju ovog psa! Razume čak 92 reči, evo kako komunicira sa vlasnicima (VIDEO)

Zeka, pas rase šipadudl - mešanca staroengleskog ovčara i pudle - ima brojne pratioce na Tik Toku.

Video zapis Zekinog "razgovora" do sada je pregledan i saslušan više od 13 miliona puta!

Psi zaista razumeju reči

Stručnjaci su odlučili da ispitaju da li psi zaista komuniciraju pomoću ljudskih reči ili samo reaguju na signale svojih vlasnika.

Istraživači sa Kalifornijskog univerziteta u San Dijegu otkrili su da psi obučeni da koriste dugmad na zvučnoj ploči zaista razumeju određene reči i mogu da proizvedu kontekstualni odgovor.

Studija je sprovedena tako što su naučnici lično posetili 30 porodica sa psima širom SAD da bi testirali kako "razgovaraju" pomoću dugmadi na zvučnoj ploči. 

Reči su psima veoma bitne

Otkriveno je da psi na odgovarajući način reaguju na reči kao što su "igra" i "napolju".

Iznenađuje činjenica da su psi razumeli ove reči bez obzira na to da li su ih izgovarali vlasnici ili su pokrenute pritiskom na dugme. Takođe nije bilo važno da li je dugmad pritisnuo vlasnik ili nepoznata osoba.

Rezultati studije, objavljeni u časopisu Plos one, ukazuju na to da naši psi ne samo da umeju da "čitaju" govor tela vlasnika, već znaju i da obrade reči.

Studija je sprovedena da bi se otklonila sumnja u to da li psi zaista razumeju šta znači koje dugme na zvučnoj ploči. Nalazi studije pokazuju da su reči psima veoma bitne i da psi reaguju na same reči, a ne samo na povezane znakove.

Buduće studije treba da istraže kako psi aktivno koriste zvučnu dugmad, uključujući značenje i sistematičnost usklađene sa pritiskanjem. Ovo istraživanje naglašava važnost proučavanja životinja u njihovom kućnom okruženju, prenosi the Sun.