Autor: Informer.rs

14.06.2023.

12:20

Foto: Shutterstock

Magazin

KUĆNI PEDIKIR Otkrijte kako da sami negujete stopala

Zbog zdravlja, ali i lepote, stopala treba negovati tokom cele godine. Ali tokom leta na njih treba posebno obratiti pažnju. 

Predlažemo efikasne korake za negu, lako primenjive kod kuće.

Hidrirajte kožu stopala

Vlažite kožu stopala, to će je omekšati i usporiti stvaranje tvrde kože, koja na kraju postaje gruba.

Stopala treba redovno mazati hidrantnom kremom - nakon svakog tuširanja ili kupanja. Nakon toga ako je potrebno, stavite čarape, kako bi stopala bolje upila kremu.

Takođe možete napuniti kadicu eteričnim uljima poput čajevca i lavande i napraviti kupku koja će smanjiti mogućnost razvoja gljivica.

Odlična su i ulja za stopala. Ona takođe pomažu da stopala budu mekana i lepa. 

Kad stavljate kremu ili ulje, fokusirajte se na suve delove stopala. 

Obratite pažnju na obuću 

Mnogi imaju isti problem, a to su ispucale pete. Njihovo stanje zavisi od toga kakvu obuću nosite. Pete treba posebno isturpijati nakon što ste omekšali kožu držanjem nogu u vodi.

Za lepa stopala izbegavajte nošenje uskih ili neudobnih cipela koja mogu uzrokovati žuljeve, kurje oči i druge probleme. Ne kupujte premale cipele ili one koje su vrlo uske.

Za svakodnevno nošenje odaberite obuću koja odgovara vašim nogama. 

Informer

Negovana stopala

Isprobajte vežbe za stopala

Dobre su i vežbe za stopala - za fleksibilnost i snagu. Možete pokušati vrteti stopala u krugu, hvatati predmete prstima ili koristiti tenisku lopticu za masažu stopala.

Povremeno izmasirajte stopala kako biste poboljšali cirkulaciju, opustili mišiće i smanjili svakodnevni stres. Možete koristiti masažno ulje ili kremu i nežno masirati stopala kružnim pokretima.

Vodite računa o higijeni 

Nosite otvorenu obuću kad god je to moguće, dopustite stopalima da dišu i izbegavajte nošenje zatvorene obuće tokom čitavog dana. Kada je moguće, nosite otvorene cipele ili sandale kako biste omogućili protok vazduha i smanjili vlažnost stopala.

Pazite i na higijenu cipela - redovno čistite unutrašnjost cipela i pripazite da su uvek suve i čiste. To će sprečiti potencijalni razvoj gljivica.

Odaberite oblik noktiju

Preporučuje se da nokte  skratite ravno, kako ne bi urasli. I, naravno, odaberite lak za nokte koji vam odgovara i koji se slaže sa odećom. Možete odabrate neutralne, svetle nijanse ili tamni lak u bordo ili nekoj jarkoj boji.