17.06.2023.

13:00

Foto: Shutterstock

Magazin

HLADNA, TOPLA ILI DEPILACIJA ŠEĆERNOM PASTOM? Evo koja je razlika i kako da znate KOJA je najbolji izbor za vas

S obzirom na to da bi trebalo uskoro da nam stigne lepo vreme, mnoge dame se nadaju da će vrlo brzo ući u letnje haljine.

Kako biste bez opterećenja uživale u lepršavim haljinicama, sigurno je da ćete se odlučiti za depilaciju nogu ili možda i celog tela.

Stoga je važno da znate koje sve vrste depilacija postoje, kako biste odabrale onu koja vam najviše odgovara.

HLADNA DEPILACIJA

Hladna depilacija se smatra takoreći univerzalnom i trebalo bi da odgovara svim tipovima kože, osim onim najosetljivijim. Iako se zove hladna, vosak koji se nalazi u patronama se zagreva, ali je temperatura mnogo blaža nego kod tople depilacije. Nanosi se u smeru rasta dlake, preko njega se stavlja traka, a potom se traka povlači u suprotnom smeru od rasta dlake

TOPLA DEPILACIJA

Kada je topla depilacija u pitanju, ona se preporučuje ljudima sa osetljivijom kožom. Upravo zbog veće temperature, pore se šire, pa se dlaka lakše povlači i ceo proces je manje bolan. Naravno, nivo bola zavisi i od drugih faktora, poput iskusnosti kozmetičarke koja vam radi depilaciju, kao i vašeg praga bola.

Ono o čemu je potrebno voditi dodatno računa jeste činjenica da se ovaj vosak topi, pa nije higijenski da se vraća u topilicu, što pojedine kozmetičarke rade, već je važno svaki put koristiti novi vosak.

Postupak nanošenja voska je isti kao kod hladne depilacije, u smeru rasta dlake, dok se ovde ipak ne koriste trake, već se vosak uklanja povlačenjem, prstima.

Informer

topla depilacija

ŠEĆERNA PASTA

Ovu depilaciju preporučuju svi kozmetičari iz razloga što, na duže staze, ima efekat epilacije. To znači da se nakon dužeg vremena, dlake drastično proređuju, a na pojedinim mestima možda čak i prestaju da rastu. Ipak, ova metoda se drugačije primenjuje u odnosu na toplu i hladnu depilaciju. Važno je da dlake budu kraće, a nanosi se u smeru suprotnom od kazaljke na satu. Potom se takođe povlači prstima (kao kod tople), ali u smeru rasta dlake. Ipak, treba da imate na umu da je ova depilacija najbolnija od svih.

PRIPREMA

Bilo da ste osetljivi na bol ili ga pak lako podnosite, važno je da pre depilacije imate odgovarajuću pripremu. 

Iako možda želite da budete sveže istuširani kada idete u salon, to baš nije preporučljivo, jer će vam koža biti smežuranija, dlake vlažnije (koliko god da ste se obrisali), pa je ipak predlog da to uradite dan pre. 

Uz tuširanje, odradite i piling tela, ali nemojte nanositi kreme i losione, jer je moguće da ih koža neće dobro upiti, što će takođe otežati samu depilaciju. 

NEGA POSLE

Nakon depilacije, kako biste ublažili iritaciju, dovoljno je samo da se istuširate hladnijom vodom. Sa nanošenjem krema i losiona sačekajte makar nekoliko sati, pa čak i dan, jer postoji mogućnost iritacije i nastanka sitinih bubuljičica.

Kako biste izbegli dalje nastajanje bubuljica, možete da kombinujete brijanje i depilaciju, kao i redovan piling.