17.07.2023.

13:58

Foto: profimedia

Magazin

Tako je govorila Džen Birkin: 10 nadahnjujućih citata o životu, ljubavi, torbama i Prustu

Poznata glumica, pevačica i modna ikona Džejn Birkin preminula je u 76. godini, u svom domu u Parizu.

Rođena u Londonu, Džejn se afirmisala kao pevačica na francuskom jeziku, zbog čega se i preselila u Francusku 70-ih godina.

Prvi debi u svetu filma, Birkin je imala krajem 60-ih godina prošlog veka kada je srela čuvenog kantautora Serža Genzbura na snimanju filma "Slogan", 1967. Ubrzo su postali ljubavnici, ali i saradnici, prijatelji i gajili su odnos karakterističan za umetnike i njihove muze. 

Informer

Na filmskom festivalu u Kanu 2021.

Takođe, film "La Piscine" u kojem je igrala pored Alen Delona i Romi Šnajder ostvario je značajan svetski uspeh, te je karijera Džejn Birkin krenula uzlaznom putanjom.

Međunarodnu slavu, međutim, doživela je nakon hit pesme "Je t'aime... moi non plus" koju je snimila sa Seržom Genzburom , pomalo kontroverzne numere koja je naišla na zabranu radio stanica u raznim zemljama, a osudio ju je i Vatikan zbog otvoreno erotskih stihova.

Informer

Džejn Birkin i Serž Genzbur

Pored karijere u muzici i glumi, Džejn Birkin je stekla ime kao model i kao modna ikona. Bila je buntovne prirode i posebne energije, a Birkin tašna, s kokom je ljudi uglavnom povezuju, ne samo što nosi njeno ime, nego je stigla direktno iz njene mašte i dizajnirana je prema njenim potrebama, piše El.

Stoga, izdvojili smo neke od njenih najpoznatijih citata, koji će vam preneti kakvog je jedinstvenog duha bila.