Autor: Informer.rs

26.07.2023.

15:00

Foto: Shutterstock/EPA

Magazin

Ovo je najbogatiji obućar na svetu! Ime je dobio greškom, a princeza Dajana je bila njegova obožavateljka

Kompanija britanskog dizajnera kineskog porekla danas zapošljava više od 1200 ljudi, a njegove cipele se prodaju širom sveta. 

Informer

Rođen je 15. novembra 1948. godine u Maleziji kao Džimi Čou Jang Kit, ali je u matične knjige greškom upisan kao Džimi Ču. I baš se to "pogrešno" prezime nalazi na najglamuroznijim cipelama današnjice.

Sve što zna, Ču je naučio od oca, pošto se rodio u porodici kineskih obućara. Njegov otac je bio majstor koji je sve cipele izrađivao rručno. Naučio je Džimija zanatu kada je on imao samo 11 godina.

Slavi dizajner je jednom izjavio:

- Moji su roditelji bili obućari i ja sam u svemu što sam radio sledio očevo vođstvo. On je bio i ostao moja najveća inspiracija.

Informer

Ču je napustio Kinu kada je otišao da se školuje u Veliku Britaniju. Studirao je modni dizajn, a u ovu zemlju se zaljubio na prvi pogled. 

Tokom studija radio je kao konobar u restoranu i kao prodavač u prodavnici cipela u predgrađu Londona, jer to je bio jedini način da preživi. Diplomirao je 1983, a zatim je nekolko godina radio za razne dizajnere.

Zanimljivo je da su njegovi roditelji emigrirali u Veliku Britaniju da bi mu pomogli da pokrene sopstveni biznis. U početku je Ču imao samo malu radionicu za ručno rađene cipele. Vremenom se posao širio, pa je otvorio i svoju prvu prodavnicu, 1988. godine. 

Informer

U proboju mladog dizajnera veliku ulogu odigrao je magazin Vog koji je 1988. godine njegove cipele predstavio na čak osam strana.

Posle toga je Čuove cipele primetila i princeza Dajana i mladi dizajner je stekao svetsku slavu. Dajana je za jednu vrlo elegantnu priliku i izlazak u Rojal Albert Hol, uz plavu haljinu jednostavnog kroja i midi dužine, obula elegantne cipele koje je Ču dizajnirao.

Bio je to par satenskih svetlo plavih sandala, sa zatvorenim prstima i otvorenom petom i sa  potpeticama srednje visine. 

Od 1990. godine, pa sve do njene smrti, Džimi Ču je bio zadužen za Dajaninu obuću, iako je ona nosila i cipele drugih dizajnera. Sam Džimi i danas govori kako je Dajana bila draga i jednostavna žena, prava princeza.

U devedesetim Čuove cipele su bile poznate u celom svetu. 

Informer

Sredinom devedesetih dizajner se udružio sa Tamarom Melon, slavnom urednicom modnih dodataka britanskog Voga. Ona je tada bila izuzetno rado viđeno lice britanskog džet-seta

Nagovorila  je Čua da otvore modnu kuću i komercijalizuju proizvodnju njegovih cipela, jer je Ču do tada izrađivao dvadesetak pari cipela nedeljno, insistirajući na tome da sve mora biti ručni rad.

Zajedno su 1996. osnovali kompaniju "Jimmy Choo Ltd." . Tamara Melon je na početku bila zadužena za finansije, a Džimi za dizajn i izradu obuće.

Ubrzo su počeli problemi i neslaganja u vezi sa tim ko je autor cipela. Ču je pokrenuo svoju ekskluyivnu modnu liniju "Jimmy Choo", gde mu je asistirala nećaka Sandra Čoi. Ona se kompaniji pridružila kada su proizvodnju tada već slavnih cipela preselili u Italiju.

Brend cipela Džimi Ču je danas prestižan i veoma cenjen. Smatra se da je jedan od najznačajnijih brendova obuće na svetu. Proizvode luksuzne, udobne i skupe cipele za dame sa dubljim džepom.