06.08.2023.

21:00

Foto: pexels.com

Magazin

Tri boje svetlije! Prirodan način da promenite boju kose

Neke žene vole da menjaju boju kose u zavisnosti od godišnjeg doba. Zimi su tamnokose, leti biraju farbu pomoću koje su za nijansu ili dve svetlije. Umesto agresivnih tretmana, postoje prirodni načini da posvetlite kosu i da budete zadovoljne tokom letnje sezone. Neke od njih su žene davno isprobale.

Limun

Najpoznatiji narodni tretman posvetljivanja kose jeste onaj s limunovim sokom. Pomešajte sveže isceđeni limunov sok s toplom vodom u meri 1:1. Mešavinu nanesite na kosu, ostavite da deluje 10 do 15 minuta i pustite da se kosa osuši na suncu. Sunce je vrlo važno zato što će pojačati delovanje limuna.

Informer

Limun u službi lepote

Međutim, s ispiranjem kose s limunom treba biti oprezan zato što može da je oslabi i učini lomljivom, pa se preporučuje da ovaj tretman radite jednom nedeljno.

Cimet

Osim limuna, u posvetljivanju pomaže cimet. Dovoljno je tri kašičice cimeta pomešati s četiri kašičice regeneratora i umasirati u teme. Posle toga kosu treba zaštititi kapom za tuširanje ili običnom kesom i ostaviti da deluje četiri sata pre nego što isperete. Cimet kosu može da posvetli i do tri nijanse. Postupak možete ponoviti i nekoliko puta sve dok ne postignete željenu boju.

Informer

Skuvajte jači čaj od kamilice i isperite kosu

Kamilica

Skuvajte jači čaj od kamilice i ostavite da se ohladi. Potom kosu isperite čajem, a onda nanesite i regenerator ili pakovanje za kosu koje se ne ispira, a u koje ste prethodno dodali nekoliko kašičica čaja. Pustite da se kosa osuši na suncu zato što, baš kao i kod limuna, sunce pojačava delovanje kamilice. Kosa će tako lakše posvetleti.

Med

On sadrži nizak nivo hidrogen-peroksida, koji posvetljuje kosu, pa možete da pomešate kašičicu meda s čašom vode i ostavite pola sata. Posle toga u mešavinu dodajte čašicu maslinovog ulja i nanesite na kosu pa zaštitite kesom. Ostavite da deluje sat vremena i isperite mlakom vodom. Med neće previše posvetliti kosu, pa možete da ga kombinujete s limunom ili cimetom.