Autor: Informer.rs

10.08.2023.

06:20

Foto: Shutterstock

Magazin

Imaćete blistavu kožu ako poslušate ove savete dermatologa i nutricioniste

Redovna kozmetička nega je veoma važna. Uz kreme sa odgovarajućim sastojcima potrebno je usvojiti zdrave životne navike - zdravo se hraniti, vežbati i izbegavati alkohol i nikotin.

Kreme

Eksperti podsećaju i koji su osnovni sastojci krema koje treba koristiti da biste imali zdravu kožu.

To su:

Retinoidi koji povećavaju obnavljanje ćelija i proizvodnju kolagena, i suzbijaju pigmentaciju, istovremeno smanjujući masne žlezde i pomažući koži da izgleda glatkije i sjajnije.

Vitamin C je moćan antioksidans koji neutrališe nestabilna jedinjenja nazvana slobodni radikali koja su povezana sa preranim starenjem. Obično se preporučuje koncentracija od 10 do 15 procenata. Ako imate osetljivu kožu, počnite sa nižim procentom, savetuju dermatolozi. 

Vitamin E je još jedan antioksidans koji uklanja slobodne radikale izazvane UV zračenjem. Takođe pomaže u zadržavanju vlage u koži i ubrzava zarastanje rana.

Peptidi su "gradivni blokovi" proteina koji navode ćelije da misle da je došlo do povrede, pa se više kolagena proizvodi u koži. Ovo rezultuje učvršćivanjem i zaglađivanjem kože.

Hijaluronska kiselina je prirodna komponenta kože, uvlači vlagu iz okoline, što rezultuje glađom, bolje hidriranom kožom. Nanesite je na vlažnu kožu, inače je može isušiti.

Informer

Suplementi

Za pravilnu negu, ističu stručnjaci, važni su i suplementi. 

Omega-3 masne kiseline su ključne za održavanje zdravog nivoa vlažnosti kože i podsticanje zarastanja rana. Omega-3 se nalaze se u masnoj ribi, orasima i lanenim semenkama. 

Veoma je važno i gvožđe. Mnoge žene nisu svesne da im nedostaje gvožđe, a kao posledicu imaju suvu kožu i gubitak kose. Gvožđe se nalazi u crvenom mesu i zelenom, lisnatom povrću, ali se ne apsorbuje uvek lako. 

Vitamin D obavlja brojne ključne funkcije u koži, kao što je pomaganje ćelijama da se dele i obnavljaju,. Takođe se bori protiv infekcija i podržava normalnu funkciju imunog sistema, i podstiče zarastanje rana. Takođe je ključan za funkciju folikula dlake i podržava normalan rast i razvoj kose. 

Vitamin C je kralj antioksidanata koji pomaže u sprečavanju oštećenja izazvanih UV zračenjem i zagađenjem koja dovode do preranog starenja i hiperpigmentacije. Takođe ubrzava zarastanje rana, tako da može pomoći kod ožiljaka od akni ili nakon kozmetičkih procedura. Podstiče proizvodnju kolagena.

Informer

Ishrana

Kada je ishrana u pitanju, treba obratiti pažnju na njenu raznovrsnost.

- Tokom godina upoznala sam pacijente koji su isprobali sve vrste ishrane: bez glutena, bez mleka, "paleo", "Atkins", "keto", ali i dalje nisu dobili rezultate koje su želeli za svoju kožu - kaže dr Tiri Maratupu, jedini dermatolog-nutricionista u Velikoj Britaniji, a prenosi "Daily Mail".

Doktorka Tiri smatra da su sledeće kompomente u ishrani od ključnog značaja.

1. Da biste blistali jedite zeleniš, nemasne proteine, ulja i zdrave masti, integralne žitarice.

2. Svakodnevno konzumirajte prebiotičku hranu koja pomaže kod korisnih bakterija u crevima, kao što je špargla, artičoka, crni luk i beli luk, ali i probiotičke namirnice kao što su jogurt, kiseli kupus ili kefir, kako biste podržali zdravlje creva.

3. Uključite u svoje obroke antiinflamatorne začine, uključujući kurkumu, cimet, kardamom, kim, beli luk i đumbir.