22.08.2023.

20:00

Foto: pexels.com

Magazin

Kako da sačuvate preplanulost posle letovanja? Šargarepa za bronzani ten

Mnogi od vas su se već vratili sa godišnjeg odmora i ono što najviše želite jeste da vam boja koju ste dobili na letovanju potraje. Koža se obnavlja, i ako je brzo pocrnela, brzo će i nestati površinska preplanulost, kažu stručnjaci. Ako se ne pakujete za još jednu morsku turu, pokušajte da uz nekoliko saveta sačuvate bronzani ten.

Tuširajte se mlakom vodom

Tuširajte se mlakom vodom i blagim sapunom ili kupkom. Prijaće vam i hladan tuš za kraj jer podstiče bolju cirkulaciju. Tuširajte se brzo i mažite kožu kremama bez mnogo trljanja da ne biste skinuli površinski preplanuli sloj kože. Izbegavajte kupke u vrućoj vodi jer one mogu da dehidriraju kožu, što utiče na brže guljenje boje.

Informer

Neka tuširanje bude kratko, a krema posle kupanja je obavezna

Nakon tuširanja nanesite kremu u malim količinama, dok je koža još vlažna, da bi se lakše razmazala. Veća količina proizvoda za negu guši kožu, pa ne preterujte.

Izbegavajte depilaciju voskom

Da biste sačuvale boju, trebalo bi da izbegavate depilaciju voskom jer osim dlačica vosak skida i tanki površinski sloj kože i tako uklanja preplanulu boju. Umesto voska koristite penu za brijanje i brijač ili aparat za depilaciju.

Informer

U svakodnevni jelovnik uvrstite šargarepu, bademe, soju, ćuretinu, losos...

Hrana održava boju

Osim upotrebe raznih kozmetičkih proizvoda, hrana je veoma važna u održavanju preplanulog tena. Stručnjaci kažu da treba da jedete namirnice koje su bogate beta-karotenom jer ovaj biljni pigment ne samo da priprema kožu za izlaganje sunčevim zracima nego i produžava rezultat sunčanja. Zato u svakodnevni jelovnik uvrstite šargarepu, bademe, soju, ćuretinu, belanca, sir i losos.

Sunčajte se i dalje

Ukoliko vam se ukaže prilika, idite na bazen i sunčajte se, ali odaberite mesto sa senkom. U senci ćete crneti i dalje, a koža neće goreti. Iako već imate preplanuo ten, obavezno koristite kremu za sunčanje sa određenim faktorom zaštite.