18.09.2023.

23:20

Foto: Freepik.com

Magazin

Kakvu torbu da nosite ako vas bole leđa? Pravo rešenje je...

Bol u leđima muči sve više žena, a jedan od čestih uzroka je nošenje preteške torbe. To važi u slučaju da je njena težina veća od jedne desetine vaše težine. Osim što bi trebalo redovno da čistite tašnu od nepotrebnih stvari, postoji i određeni model koji je najbolje nositi ako vas bole leđa. Reč je o modelu s dugim kaišem koji se stavlja popreko preko grudi i leđa. Ako ipak ne možete da se odreknete torbe koja se nosi preko ramena ili volite modele koji se nose u ruci, nosite ih tako što ćete na svakih 20 minuta promeniti rame, odnosno ruku. Da biste eliminisali ili bar ublažili bol, pokušajte da sledite sledeće savete.

Manja torba

Nosite što manju torbu. Nosite samo ono što vam zaista treba, a ostalo ostavite kod kuće. Imajte na umu da bol u leđima ne prouzrokuje jedan veliki predmet, već najčešće mnogo manjih predmeta.

Informer

Manja torba, manje stvari, manje bola u leđima

Deblji kaiš

Izaberite torbu s debljim kaišem. Tanak kaiš može da se ureže u rameni mišić i tako izazove probleme.

Ranac

Nosite ranac. Rančevi više nisu samo za decu, već su postali i modni dodatak za odrasle. Iskoristite taj trend ne samo kako biste izgledali kul i urbano, nego i kako biste sebi obezbedili najbolje, jer se kod rančeva težina ravnomerno raspoređuje po telu. Takođe, podesite ga tako da najvećim delom bude na leđima. Vrh ranca trebalo bi da bude u nivou s velikom kosti u donjem delu vrata. Što jače stegnite naramenice, jer će vam ranac biti bliže telu i tako ćete imati osećaj da je lakši nego što jeste.

Različute torbe

Nosite različite torbe za različite namene. Umesto da nosite sve u jednoj, dajte svakoj torbi određenu namenu i koristite je za to: za posao, teretanu, dečje stvari...

Informer

Rančevi su dobro rešenje

Minimalizam

Budite minimalista. To je najbolje što možete da uradite za svoje zdravlje. Ne nosite ono što vam ne treba i izaberite torbu s kojom će pritisak na leđa biti minimalan.