19.09.2023.

21:00

Foto: profimedia

Magazin

Srpska kreatrorka inspiraciju pronašla u našim manastirima! Kulturno nasleđe na reviji u Londonu (VIDEO)

Slavna srpska modna dizajnerka čije kreacije nose i pripadnice visokog društva - od Mišel Obame do Kejt Midlton, Roksanda Ilinčić vratila se svojim korenima za kolekciju proleće/leto 2024. Revija je održana u sklopu Nedelje mode u Londonu, i to na lokaciji koja neodoljivo podseća na socijalističku arhitekturu bivše Jugoslavije - u pitanju je Barbikan, čuveni stambeno-komercijalno-umetnički kompleks u Londonu.

- Srbija ima najneverovatnije kulturno nasleđe. Tu su manastiri poput Studenice, Žiče, Gračanice, Ljubostinje, a u kojima se nalaze slike i freske izvrsnih umetnika - izjavila je Roksanda za British Vogue.

Kako ističe, inspirisale su je kako uzvišenost i umetnost, tako i spokoj koji pronalazi u srpskim manastirima, a kolekcija upravo otelotvoruje odeću koju su ovde nosili srednjovekovni sveštenici - od one svakodnevne do kostima za pravoslavne praznike poput Uskrsa i Božića. Odatle i dramatični ogrtači, zlatne odežde i visoke kamilavke. 

- Gračanicu su dugo vremena vodile isključivo žene - dodaje Roksanda šireći svest o srpskoj tradiciji i kulturi, čineći ovu kolekciju jednom od najličnijih.