20.11.2023.

18:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Kada je vreme za proizvode protiv starenja? Ne bacajte novac pre...

Nega kože, posebno lica, veoma je važna i devojke preokupira još od tinejdžerskog doba. Opterećene savršenom kožom, potpadaju pod uticaje reklama i pokušavaju da spreče starenje i bore već u dvadesetim. Međutim, sve to je bespotrebno, kažu dermatolozi.

Istraživanja pokazuju da u dvadesetim i tridesetim ne treba gotovo ništa više osim da se uzdržite od cigareta, da se zdravo hranite i da ne zaboravljate da nanosite verno kremu za sunčanje.

Čuvajte se opekotina

Od svih krema i kremica u ovom periodu, krema za sunčanje, za zaštitu od UVA i UVB zraka, sa faktorom 30 ili većim najbolje će vam sačuvati kožu. Čuvajte se sunca i opekotina. Važnija je zdrava koža od preplanulog tena - imajte to uvek na umu, savetuju stručnjaci.

Što se tiče pušenja, ono otežava proizvodnju kolagena u telu, pa to vremenom vodi do rane pojave bora. Ako pušite i često se izlažete suncu, veća je mogućnost da ćete dobiti rano bore, i to do 10 puta u odnosu na one koji nemaju te navike.

Informer

Sunce i pušenje su najveći neprijatelji kože

Do sredine tridesetih, pa čak i do početka samih četrdesetih ne treba vam gotovo ništa osim zdravog života, pravilne ishrane, mnogo vode, povremenog pilinga i dobre površinske hidratacije. Telo u tom dobu proizvodi dovoljno kolagena i koža je još sposobna da se sama regeneriše, a proizvodi protiv starenja čak mogu da pogoršaju stanje kože: da izazovu pojavu bubuljica, iziritiraju kožu, da je učine osetljivijom na sunce.

Šta onda koristiti

Držite se svog standardnog režima čišćenja i hidratacije. Čistite lice blagim sredstvima uveče i ujutro i koristite neku hidratantnu kremu ili prirodna ulja za negovanje kože.

Informer

Birajte kremu sa vitaminom C, vitaminom E, zelenim čajem...

Ako želite dodatnu negu, kupite antioksidantni serum ili kremu sa vitaminom C, vitaminom E, zelenim čajem, nikotanimidom i alfa-lipoinskom kiselinom. Oni štite od zagađenja, a proizvodi s retinolom mogu da umanje akne, suze proširene pore, poboljšaju boju kože i njeno opšte stanje. 

Šta treba da radite

* ne pušite
* pijte vodu
* zdravo se hranite
* negujte kožu povremenim pilingom
i hidratantnim kremama
* štitite kožu od sunca