Autor: Informer.rs

29.11.2023.

16:20

Foto: pexels.com

Magazin

Ovaj cvet je najskuplji sastojak najpoznatijih parfema!

Iris je tajni sastojak parfema koji je Koko Šanel nosila celog života, kao i mnogih legendarnih parfema.

Među njima su "Iris Silver Mist", muški parfem "Dior Homme", kao i Lancome "La Vie Est Belle", parfem koji je u nekoliko godina zaredom proglašen najprodavanijim parfemom u Francuskoj.

Iris je cvet koji je visok, ljubičast, uspravan i elegantan. Vrsta koja se koristi u kozmetičkoj industriji naziva se Iris palida, ili bela perunika. Raste na Jugu Francuske i možda je najcjenjenija mirisna esencija kreatora parfema koji rade za najluksuznije brendove u svetu.

Informer

Cvetovi Irisa se suše 2 do 3 godine, sve dok ne postanu tvrdi poput komada drveta. Nakon toga se melju u fini prah, i tek se tada se dobija esencija, u procesu destilacije. 

 Predfinalni proizvod destilacije je puter od cveta, koji se zatim ponovo destilira. Cena kvalitetnog irisovog putera dostiže i do 100 000 evra po kilogramu.

Informer

Zbog ćega je iris toliko poseban i zbog čega se stavlja u formulu parfema?

- Ono što je najzanimljivije kod esencije irisa je da što ga duže nosimo na koži, on miriše jače i voluminoznije - kaže Kristofer Šeldrejk, stručnjak za mirise u kući "Šanel".

Zanimljivo je da kuća "Šanel" ima svoje plantaže irisa na jugu Francuske. Mnogi parfemi ove kuće imaju esenciju irisa u svojoj osnovi. Među najpoznatijima su "N°19 Poudré" i "L‘Iris de Fath".