04.12.2023.

18:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Izbegnite gljivične infekcije zbog zimske obuće! Nega kreće od pete

Da li smrde ili neprijatno mirišu, svi ponekad imaju taj problem s nogama. Neki se stide da podele svoju muku, ali to se i te kako oseća. U termo čarapama, dubokim postavljenim čizmama, gumenim ili kožnim, noga, kako kažu dermatolozi, ne može da diše. Zimi se stopala u zatvorenoj obući pojačano znoje, pa je važno da ih ne zapostavljate, jer postoji rizik od porasta gljivičnih infekcija

Dovoljno je da svakog dana odvojite samo 15 minuta i nećete imati problema.

Svako jutro

Svako jutro namažite stopala specijalnim proizvodima koji osvežavaju i podstiču cirkulaciju, pa ćete lakše podneti sve dnevne obaveze. Uveče, posle tuširanja, koristite umirujuću kremu ili sprej koji otklanja otok, ublažava bolove i osećaj težine. 

Informer

Osvežite stopalo i podstaknite cirkulaciju

Jednom nedeljno

Jednom nedeljno stopala dobro namažite kremom, umotajte ih u prozirnu foliju i obujte čarape. Nosite ih nekoliko sati ili, još bolje, dok spavate. Koža će upiti sve potrebne hranljive sastojke i vidno će omekšati.  

Ne secite

Neki imaju veliki problem sa zanokticama. Zato ih nikada ne secite makazicama jer ćete napraviti bolne rane koje sporo zarastaju. Premažite ih specijalnim uljem za zanoktice. Sačekajte da ga koža upije i lagano ih potiskujte štapićem. 

Bez kadice

Ne kupujte kadice za pedikir. Sve to možete da postignete u lavoru tople vode sa šakom soli za kupanje. Uronite stopala i uživajte u tretmanu makar deset minuta. Osećaćete se bolje i odmornije. 

Informer

U lavor tople vode dodajte šaku soli za kupanje

Urastanje

Za skraćivanje noktiju koristite grickalicu, makazice i turpiju. Vodite računa da ih oblikujete tako da vrh nokta bude celom širinom ravan. Tako ćete sprečiti dodatne komplikacije s urastanjem noktiju.

Pete i prsti

Pete, prsti i svi delovi stopala u zimskoj obući najpre gube vlagu i elastičnost, suše se i često pucaju. Da biste izbegli ove neželjene posledice, posle tuširanja namažite stopala hidratantnom kremom. 

Savet plus: Dobro obrišite kožu između prstiju i istrljajte ih kriškom limuna. Tako se kože dezinfikuje