Autor: Informer.rs

22.12.2023.

13:00

Foto: wikipedia

Magazin

Irkinja koja je oblikovala modni svet! Serija o urednici Harpers Bazara Karmel Snou (VIDEO)

Inspirisana stvarnim događajima i snimana isključivo u Parizu, serija "The New Look" prati legendarne dizajnere koji lansiraju monumentalne i istorijske modne kreacije dok paralelno prolaze kroz horore Drugog svetskog rata. Istovremeno, prenosi očaravajuće i iznenađujuće detalje o događajima koji prate Diora i njegove rivale - od Koko Šanel do Pjera Balmena i Kristobala Balensijage. 

Postavljena u vreme nacističke okupacije Pariza, serija se fokusira na prelomni trenutak u 20. veku kada je Grad svetlosti vraćao nadu ostatku sveta, ne odrekavši se mode, kulture i, pre svega, iluzije o luksuzu. Za seriju je reditelj angažovao Bena Mendelsona, Mejsi Vilijams, Žilijet Binoš, Džona Malkoviča i Glen Klouz kao Karmel Snou. 

Za Glen Klouz je to značilo i novu saradnju s rediteljem i izvršnim producentom Todom A. Keslerom, s kojim je radila na krimi-seriji "Damages", koja je nagrađena Emijem i Zlatnim globusima. 

- Bila sam oduševljena kada me je zamolio da uđem u zastrašujuće cipele Karmel Snou i samo se nadam da ću uspeti da odam počast jednoj od stvarno kultnih figura koja je "promenila igru" u istoriji mode - rekla je Glen Klouz za "Harpers bazar".

Informer

A ko je bila Karmel Snou?

Karmel Snou bila je jedna od najsjajnijih modnih zvezda i glavna urednica "Harpers bazara" od 1934. do 1958. godine. Njena era je ostavila neizbrisiv trag u modnom svetu. Karmel Snou nije samo postavila standarde u uređivačkom radu već je postala ikona stila koja je inspirisala generacije budućih modnih novinara. Njen uticaj i vizija oblikovali su modnu industriju i postavili temelje za ono što je "Harpers bazar" danas. 


Rodila se kao Karmel Vajt u Dalkiju u Dablinu 1887. godine, a porodica se kasnije preselila u Ameriku. Slučajni susret sa novinarom "Voga" i neke beleške doveli su do toga da se pridružila časopisu 1921. i postala modna urednica nekoliko godina kasnije. Godine 1934. postala je glavna urednica "Harpers bazara"

.
Pošto je prisustvovala prvoj reviji Kristijana Diora u proleće 1947, Snouova je izrazila uzbuđenje zbog dizajnerovog preokreta savremenih krojačkih standarda rekavši mu:

- To je prava revolucija, dragi Kristijane. Tvoje haljine imaju potpuno novi izgled ('nju luk')"

Njena samoproglašena misija da stvori časopis za "dobro odevene žene s dobro odevenim umovima" učinila je "Bazar" lansirnom platformom za one koji su, poput Diora, imali novi način gledanja na stil i umetnost.

Njena strast prema umetnosti, inovativni pristup uređivanju i sposobnost prepoznavanja talenata postavili su "Harpers bazar" na vrh modnog novinarstva. Karmel Snou nije samo bila glavna urednica već i pokretačka sila koja je transformisala modnu scenu i ostavila neizbrisiv trag u istoriji mode.

Prve tri epizode serije o Karmel Snou biće prikazane 14. februara.