Autor: Informer.rs

11.01.2024.

13:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Prodala je staru odeću, izgradila biznis od milijardu dolara i modu učinila pristupačnijom! (FOTO)

Milda Mitkute je  Letonka koja je 2008. godine shvatila da svako može sa lakoćom da prodaje i kupuje polovnu odeću. Ona je svoju ideju pretvorila u platformu Vinted na kojoj se danas prodaje preko 500 miliona polovnih proizvoda.

U kompaniji smatraju da je to jedini način da se uspori rast takozvane brze mode, posebno među mlađom populacijom sa ograničenim budžetom. Odeća, obuća i razni modni dodaci luksuznih ili visokih uličnih brendova mogu se naći na ovoj platformi po veoma niskim cenama.

S obzirom da je njena zemlja mala, glas o kompaniji se brzo proširio. Ali, platforma još nije zarađivala novac. U stvari, Mitkute i njen prijatelj i poslovni partner Justas Janauskas jedva su platili server.

Ali potencijal ovog projekta prepoznao je Mantas Mikuckas, lokalni biznismen, koji je u njega uložio novac 2011. godine. Od tada je neobična modna priča rasla i išla uzlaznom linijom.

Platforma danas naplaćuje između 3 odsto i 8 odsto provizije po proizvodu, a sa preko 500 miliona reklama i 105 miliona korisnika, jasno je da će ovaj nekada novonastali startap samo nastaviti da raste i čak i luksuznu modu učiniti dostupnijom.