11.01.2024.

18:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Kad koža svrbi, a usne pucaju! Dermatolog savetuje kako da se negujete zimi

Napolju je počelo da štipa, obrazi su vam crveni, koža vas svrbi, a usne su ispucale. Nije to čudno na niskim temperaturama. Kad je napolju hladno, a na radnom mestu se grejete uz pomoć klima-uređaja, neminovno je da vam se koža brže suši. Osećate da vam se lice zateže, a pošto pecka i svrbi, očekujte da će početi i da se peruta. Kako da brinete o koži i zaštite se od promrzlina savetuje dr Sandra Vekić.

Informer

Najozbiljnije promene izazvane hladnoćom su promrzline

- Najozbiljnije promene izazvane hladnoćom su promrzline, a praćene su otokom, izraženim crvenilom kože i svrabom. Promene se često javljaju i na usnama, kapcima, ali i na koži celog tela. Dečja koža je posebno osetljiva, pa bi roditelji trebalo da ih mažu hranljivim kremama koje štite od isušivanja i dejstva niskih temperatura. Veoma je važno da deca nipošto ne izlaze bez kape, šala i rukavica, da bi dobro zaštitili kožu od hladnoće - kaže dermatolog Sandra Vekić.

Posebna nega

Ona napominje da je svakom tipu kože potrebna posebna nega.

- Suva koža zahteva kreme koje su bogatije teksture i emolijensa, koje sprečavaju dalji gubitak vode i obnavljaju masni zaštitni sloj kože. Oni ujedno smanjuju subjektivni osećaj zategnutosti i suvoće kože, kao i osećaj svraba, ukoliko postoji. Usne zahtevaju stalno nanošenje specijalnih stikova s lipidima, koji sprečavaju isušivanje - ističe dermatolog.

Informer

Krema nikad dosta

Za masnu kožu koristite hidrantne kreme, a trebalo bi da umereno koristite ostala sredstava za kožu. 

- Treba smanjiti agresivna sredstva za čišćenje kože kao što su alkoholni losioni, pilinzi i druga abrazivna sredstva. Savetuje se upotreba sredstava za pranje bez sapuna ili blagih sapuna, kao i minelarne vode. Izbegavajte često i dugo izlaganje vrućoj vodi i kupkama - predlaže dr Vekić.

Tretman za planinu

Oni koje idu na planinu treba da povedu računa i o zaštiti od sunca i koriste kreme sa zaštitnim faktorom da bi sprečili štetno dejstvo UV zračenja, a obavezno neka nose i zaštitne naočare.