12.04.2024.

23:18

Foto: Miloš Rafailović

Magazin

Njene vizije su na tragičan način prekinute, a skice su joj pune radosti! Bata Spasojević o kreiranju Angelinine haljine (FOTO)

Revija "Angelinina haljina" posvećena maloj Angelini Aćimović, devojčici koja je stradala u
majskim događajima u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, prikazana je večeras u okviru glavnog programa Perwoll Fashion Weeka, a jedan od 25 kreatora koji su učestvovali u izradi modela prema njenim skicama, Bata Spasojević, za Informer otkriva šta je osećao dok je radio na haljini i koji su ga motivi privukli ovom projektu.  

- U Angelininim crtežima video sam jednu fantastičnu i vrlo maštovitu devojčicu koja, pored toga što je kreativna je i vrlo zrela u likovnom razmišljanju. Generalno, mogao sam da prepoznam devojčicu koja je zaista pretendovala da se ozbiljno bavi dizajnom. Vidi se ljubav, radost, znanje i ekspriment. Vidi se radoznalost - navodi naš sagovornik.

Informer

Model Bate Spasojevića prema Angelininim crtežima

Na samom početku rada osetio je iskrenu toplinu u svakoj njenoj skici, iako nije bilo lako, dodaje. 

- Mislio sam na nju, na to koliko je zaista imala ozbilnje vizije koje su na tragičan način prekinute. Sav njen svet je srušen, sva njena maštanja, odrastanja i radovanja na najgrublji način oduzeta. To zaista jako boli - iskren je kreator.

Empatija na prvom mestu

Razlozi zbog kojih se odlučio za baš ovu skicu leže, prema njegovim rečima, u tome što je vrlo kostruktivna, oštra, geometriska, što je ono što inače voli, a pritom obiluje bojama koje odišu svežinom.

U toj izabranoj haljini vidi sve odvažne dame koje imaju svoj stav, ali su u isto vreme nežne i sebe doživljavaju kao savreme princeze.

Informer

Bata Spasojević na reviji "Angelinina haljina"

Naš sagovornik ističe da je ovakva vrsta angažovanja vrlo bitna za širu zajednicu i društvo, ali i da empatija mora biti više prisutna.

- Jako je bitno skrenuti pažnju na ovakve stvari koje zaista nose društvenu odgovornost. Moramo voditi računa o svemu, empatija mora da bude prisutna u svakoj ćeliji društva. Roditelji moraju da vaspitanje dece stave na prvo mesto, ispred svega, pre karijere i mnogih drugih perifernih stvari kojima pridajemo značaj - poručuje Bata Spasojević.