12.04.2024.

15:36

Foto: Foto: Đorđe Tomić

Magazin

Modni komadi koji su se radili više od 460 sati! Ovako su nastale kreacije srpskog dizajnera koje su i Milano očarale (FOTO)

Poštovaoci stvaralaštva modnog dizajnera Igora Todorovića su imali priliku da uživaju u kolekciji izrađenoj od brižljivo izabranih tkanina, na tragu ručnog tkanja i elemenata nacionalnog nasleđa.

Kolekciju odlikuju i posebne grupe svila uz zanimljiva konstrukcijska rešenja koja su autorski pečat Ateljea Igor Todorović.

Informer

 

Interesantna je činjenica da se na ovim modnim komadima radilo više od 460 sati.

- Kolekcija sadrži i posebno, rukom izrađena, pletiva u formi džempera i šalova, od vune autohtone ovce Pramenka sa obronaka planine Zlatibor. Hiljadu prepleta na svakom od komada priča priču o prirodi i vuni, opranoj na reci Rzav, od koje je nastao deo kolekcije "Niti". U izazovnom pristupu, u formi odevnih komada i tehnološkim inovacijama u pletivu, reinventujemo nasleđe, predene vune i vešte ruke koje su ih izradile. Svaka ovca daje oko 3,5 kg vune, a na pašnjacima u Srbiji ih ima preko 50.000, i isto toliko razloga da obnovimo te niti koje je prve utkala u svet Dobrila Smiljanić - srpska kraljica pletiva i rodonačelnica legendernog brenda Sirigojno. U saradnji sa Institutom za vunu iz Biela - Italija, dobili smo i verifikaciju kvaliteta vune koju smo koristili, ljubaznošću profesorke Todorovski sa kojom smo realizovali ove odevne komade – nadahnuto je opisao nastanak dela kolekcije sam autor Igor Todorović. 

Ovo su samo neki od razloga usled kojeg je kolekcija pored modne javnosti izazvala i dodatne reakcije vezane za ekološku osvešćenost i odgovornost u novom komunikacijskom kodu savremenog modnog dijaloga. 

Informer

 

- Ono što je bila inspiracija za ovu kolekciju je jedna rečenica koja u našem narodu postoji i kaže da, dok se tka "Niti" se vezuju za nebo. Ja verujem da smo se mi vezali čvrstim nitima nakon ove prezentacije za sve one ljude koji su u našem radu prepoznali estetiku, etiku, postojanost i ljubav prema poslu kojim se bavimo, ali i poštovanje zanatlija i nasleđa istovremeno. Hvala svima njima - objasnio je Igor Todorović svoju inspiraciju.