06.06.2024.

21:00

Foto: Shutterstock

Magazin

5 suplemenata od kojih kosa raste kao luda! Očas posla sprečite opadanje i pospešite kvalitet dlake

Pre svega, važno je napomenuti da pre uzimanja bilo kakvih dodataka u ishrani za podsticanje rasta kose, treba da se posavetujete i sa svojim lekarom ili dermatologom kako biste dobili individualne preporuke koje odgovaraju vašim potrebama i zdravstvenom stanju.

Evo nekoliko suplemenata koji su opšte poznati kao korisni za podsticanje rasta kose:

Biotin

To je vitamin B koji igra ključnu ulogu u zdravlju kose, kože i noktiju. Biotin se često koristi kao suplement za podsticanje rasta kose.

Informer

 

Vitamin A

Ovaj vitamin pomaže u proizvodnji sebuma, prirodnog ulja koje vaša koža proizvodi i koje pomaže u održavanju vlasišta hidratizovanim.

Vitamin C

Ovaj antioksidans pomaže telu da apsorbuje gvožđe, što je važno za zdrav rast kose. Takođe, pomaže u jačanju imunološkog sistema.

Vitamin D

Neki naučnici sugerišu da nedostatak vitamina D može biti povezan s gubitkom kose. Dodatak vitamina D može biti koristan, posebno ako živite na mestu gde je sunčeva svetlost ograničena.

Informer

 

Vitamin E

Ovaj vitamin deluje kao antioksidans koji pomaže u zaštiti folikula dlake od oštećenja slobodnih radikala.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribi poput lososa, orašastim plodovima i lanenim semenkama mogu da pomognu u održavanju zdravlja vlasišta i podstaknu rast kose.

Cink

Nedostatak cinka može da dovede do gubitka kose. Cink igra ključnu ulogu u održavanju zdravog vlasišta i rasta kose.

Gvožđe

Nedostatak gvožđa može da uzrokuje anemiju, što može da dovede do gubitka kose. Unosite dovoljno gvožđa putem ishrane ili uzimanjem dodataka, ali pre toga obavezno se posavetujte s lekarom jer prekomerno uzimanje može biti štetno.