07.07.2024.

15:00

Foto: printscreen instagram

Magazin

Skadinavsko plavi pramenovi su glavni trend ovog leta! Kosi daju divan volumen, a štede je od štetnih hemikalija (FOTO)

Sunce je zasjalo punim sjajem, koža nam postaje tamnija, a kosa dobija predivne, osunčane pramenove. Takvi, osunčani pramenovi najviše se ističu na svetloj kosi kakvu najčešće imaju devojke iz Skandinavije. Upravo Skandinavke i njihovi svetli, gotovo beli pramenovi koji nastaju leti, glavna su inspiracija za novi trend u farbanju kose.

Znakovi da smo celo leto proveli napolju su preplanuli ten i kosa koju je, za nijansu ili dve na nekoliko pramenova, posvetlelo sunce. Takvi, prirodno posvetljeni pramenovi, najviše mogu da se primete na prirodno svetloj, odnosno plavoj kosi čiji pramenovi leti postaju gotovo beli. Norvežanke, Šveđanke, Dankinje najviše su blagoslovene takvom kosom pa je, upravo njima, inspirisan trend u bojenju kose koji će obeležiti ovo leto. 

Skandivanska plava je novi trend 

Ovaj trend zove se "scandi blonde", odnosno skadinavski plava i cilj je da se postignu svetli, gotovo beli pramenovi, koje bi inače dobili dugotrajnim boravkom na suncu. Ovi pramenovi se baziraju na one delove kose do kojih sunce najviše dopire, a to su pramenovi uz lice i gornji sloj kose i pritom su vrlo tanki i suptilni. Ovako pažljivo probrani pramenovi, i manji broj njih koji će biti obojeni, su manje i agresivni od potpunog farbanja i bolji za zdravlje kose

Pramenovi lepo uokviruju lice i daju mu svež i zdrav izgled, a sama će kosa izgledati sa više volumena. Skadinavski plavi pramenovi odlično će stajati i osobama tamnije puti, odnosno onima s tamnom kosom, ali tada cilj je da se naprave svetli, beli pramenove već oni koji odgovaraju tonu kose. Tu će se najčešće raditi o pramenovima u nijansama karamele.