11.07.2024.

06:21

Foto: Shutterstock

Magazin

Stari karmini mogu da prouzrokuju meningitis! Budite oprezni

Korišćenje ruževa kojima je istekao rok trajanja može prouzrokovati razne bolesti i zato je to važno shvatiti ozbiljno, jer sadrže enterococcus faecalis, smrtonosnu bakteriju koja uzrokuje meningitis.

Korišćenje ruževa kojima je istekao rok trajanja može da prouzrokuje iritaciju, kao posledicu kontakta s bilo kojom bakterijom ili drugim štetnim iritansima. Glavni sastojci ruža za usne su lanolin, vosak i boja. Zbog složenog sastava lanolina lako je izazvati alergijske reakcije poput suve i ispucale sluznice usana, a ponekad i svrab ili laganu bol.

Informer

 

Kada ljudi piju vodu i jedu, mogu uneti štetne tvari u usta, koje mogu ući u telo. Boja od ugljenog katrana koja se koristi u svim ruževima za usne je kancerogena, a poznato je da sadržaj te stvari u ruževima premašuje dopušteni sadržaj u hrani.

Takođe sadrže velike količine teških metala poput olova i kadmija, pa nakon isteka može da dođe do hroničnog trovanja olovom, uzrokujući probleme poput anemije, bolova u trbuhu, akutnog zatajenja bubrega i moždane neuropatije.