Autor: Informer.rs

29.08.2024.

21:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Beli luk stavljaju na upaljene bubuljice! Novi trend na TikToku preti da izazove ove teške posledice! (VIDEO)

Danas viđamo sve više influensera koji stavljaju beli luk na lice kako bi rešili kožne probleme. Ovaj neobičan trik za lepotu postao je popularan na TikToku, gde mnogi ljudi trljaju sirov beli luk po bubuljicama.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da ovakvo korišćenje može izazvati iritaciju ili čak hemijske opekotine, što može ostaviti ožiljke.

Dr Ketaki Bhate, dermatolog u "Self London", za Vogue je rekla da primena belog luka može uzrokovati ozbiljne probleme.

Dr Šerina Idris dermatolog, dodaje da primena belog luka ne može izlečiti akne i da hormonske akne često zahtevaju lekove na recept.

S druge strane, beli luk je koristan kada se jede jer je bogat vitaminima C i B6, manganom i selenom, kao i sumpornim spojevima sa antioksidativnim, antiinflamatornim i antimikrobnim svojstvima.

Nutricionista Emili Ingliš, preporučuje dijetu bogatu Omega-3 masnim kiselinama, probioticima i cinkom za osobe sa aknama.

Kada je reč o topičkim tretmanima, važno je posavetovati se sa dermatologom pre nego što koristite bilo kakve proizvode. English sugeriše eksfolijantne kiseline poput salicilne, kao i retinol i retinal za regulaciju obrtaja ćelija, dok "hidrocolloidni" flasteri mogu pomoći u hitnim slučajevima.