07.10.2024.

11:37

Foto: Monika Pavlović

Magazin

Srpska modna industrija na evropskom putu! Srbija u programu "Welcome to Paris" Federacije visoke mode Francuske

Paris Fashion Week-a , što je rezultat višegodišnje saradnje sa Fédération de la Haute Couture et de la Mode France. Ovaj istorijski trenutak za domaću modnu industriju pruža priliku za dalji razvoj i afirmaciju srpske mode na globalnom nivou.

Konferencija pod nazivom "Srpska modna industrija na evropskom putu" održaće se 10. oktobra 2024. godine u Privrednoj komori Srbije, koja se nalazi u Resavskoj ulici 13-15, Beograd. Na ovom prestižnom događaju prisustvovaće modni stručnjaci i gosti iz Francuske i Srbije, a diskutovaće se o značaju učešća Srbije, koja je jedna od samo dve evropske zemlje pozvana da učestvuje  u zvaničnom programu Federacije Visoke Mode Francuske - Pariske nedelje mode, kao i o potencijalima za razvoj domaće modne industrije, kreativnih sektora i turističke ponude Srbije.

Prisutnima na konferenciji obratiće se:

Stanislas Pierret, Savetnik za saradnju i kulturu u Ambasadi Francuske, Direktor Francuskog Instituta  u Srbiji.

Dr Nenad Ivanišević, Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, istaknuti stručnjak u oblasti privrede i turizma.

Branislava Simić, direktor preduzetništva Privredne komore Srbije.

Svetlana Horvat, Direktor Serbia Fashion Week-a .

Suzana Perić, međunarodno priznata modna dizajnerka.

Posebni gosti iz Francuske:

Žan-Pol Donald Potar (Donald Potard), dugogodišnji generalni direktor  Jean-Paula Gaultiera.
Donald Potard, osim što je bio ključna figura u osnivanju modne imperije Jean-Paula Gaultiera, imao je značajnu ulogu u razvoju modnih brendova na globalnom nivou. Njegova saradnja sa prestižnim kompanijama, poput Hermesa, te pokretanje linija visoke mode, svrstava ga među najuticajnije ljude u modnoj industriji globalno.

Takođe, njegov rad sa kompanijama poput Shiseido na linijama parfema i kozmetike dodatno je obogatio luksuzni segment mode. Njegov impresivni rad uključuje i pozicije Predsednika i Potpredsednika unutar Francuske Federacije za visoku modu, što čini njegov doprinos srpskoj modnoj sceni dragocenim.

Kristel Santabarbara, modna dizajnerka  sa  dugogodišnjim iskustvom u visokoj modi.  Dodeljena joj je nagrada "Tehničko majstorstvo" na "Modnim nagradama" 2002.
godine koje je organizovala "Federacija Visoke Mode" u  "Carrousel duLouvre", a uručili su joj je legendarni modni kreatori Pjer Karden i Žan-Šarl de Kastelbažak.

Zatim, dobila je "Veliku nagradu za modnu kreaciju" grada Pariza 2004. godine, koju joj je predao gradonačelnik Pariza. Dobitnica je nagrade "Najbolji radnik mode u Francuskoj"
francuskog ministarstva obrazovanja 2015. godine, pri čemu joj je lično čestitao predsednik Francuske Fransoa Oland u Jelisejskoj palati.

Mišel Dupré, fotograf i reditelj, pored rada za modne kuće kao što su Paco Rabanne i Givenchy, poznat je po svojoj kreativnoj ulozi u kampanjama za luksuzne brendove poput Armani, Chanel, i L'Oréal. Njegovo iskustvo u svetu mode i luksuza, kako u kreativnoj direkciji, tako i u vizuelnoj produkciji, čini ga jednim od najtraženijih stručnjaka u ovoj oblasti. Pored toga, njegovo predavanje o fotografiji i produkciji donosi vredna saznanja mladim kreativcima.

Ovi ugledni gosti donose svoja neprocenjiva iskustva i stručnost u Srbiju, čime dodatno osvetljavaju potencijale domaće modne industrije i otvaraju mogućnosti za internacionalnu saradnju.

Nakon konferencije, ambasador Francuske u Srbiji, gospodin Pjer Košar, ugostiće svečani prijem u čast jačanja kulturnih i ekonomskih veza između dve zemlje.

Ovaj događaj pruža jedinstvenu priliku za dalji razvoj domaće modne industrije i promovisanje Srbije na globalnoj sceni.