10.10.2024.

11:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Sa dolaskom jeseni pojačano opada kosa! Postoje 4 glavna uzroka - evo kako to da sprečite

Svakodnevno gubimo kosu – u proseku između 50 i 100 vlasi. Ako ste nedavno primetili sve veći broj pramenova na podu, možda pokušavate da otkrijete šta je uzrok ovog iznenadnog porasta opadanja kose. Povećano opadanje kose može da izazove teskobu, ali su neke stvari uobičajene.

Sezonske promene

Anabel Kingsli i dermatolog Marisa Garšik, ističu sezonske promene kao jedan od uzroka povećanog opadanja kose. Istraživanja pokazuju da većina ljudi gubi više kose tokom prelaza s leta na jesen – ali se to može dogoditi tokom bilo koje značajne promene vremena, piše mbg.

Hormonske promene i menopauza

Ako ste nedavno promenili hormonsku kontracepciju, povećano ispadanje kose može biti posledica te promene. Iako se to ne događa svima, promene u nivou hormona mogu da utiču na folikule kose i dovedu do pojačanog opadanja.

Informer

 

Slično tome, gubitak kose često se događa tokom menopauze, što obično započinje povećanim ispadanjem. Kada žena uđe u menopauzu, nivo estrogena i progesterona varira i na kraju opadaju.

- Smanjenje ovih hormona doprinosi gubitku kose jer igraju ključnu ulogu u rastu kose i dužinu trajanja anagene faze - ističe dr. Isfahan Čambers - Haris, biomedicinski stručnjak i osnivač brenda Alodia Haircare.

Stres

Treći česti uzrok opadanja kose je stres. Iako mnogi veruju da će zbog stresa kosa otpasti odmah, istina je da može proći i do šest meseci pre nego što primetite opadanje uzrokovano stresom.

Informer

 

Zbog toga je teško povezati opadanje kose sa stresom, osim ako znate da ste prošli kroz izrazito stresno razdoblje ili traumatski događaj pre otprilike šest meseci.

Kako se nositi sa povećanim opadanjem kose

Iako su navedeni uzroci sasvim uobičajeni, važno je tokom tog razdoblja negovati vlasište.

Redovna nega vlasišta ključna je za podsticanje rasta i smanjenje opadanja kose. Tretirajte vlasište kao što tretirate kožu lica – odradite nedeljni piling i koristite serume za hidrataciju.

Iako je to lakše reći nego učiniti, fokusiranje na smanjenje stresa može da pomogne u sprečavanju opadanja kose uzrokovanog stresom.