18.10.2024.

15:04

Foto: Tanjug/AP

Magazin

EKSKLUZIVNO! Srbin kreirao krila za Viktorijine anđele - Miodrag Guberinić osvojio srca svetskih zvezda (FOTO)

Dizajner Miodrag Guberinić živi i radi u Njujorku, gde ima svoj studio, a veoma je cenjen i uspešan na svetskoj sceni. Njegove kreacije su do sada nosile Kejti Peri i Skarlet Johanson, radio je kostime za brojne pozorišne predstave na Brodveju, a sarađivao je i sa Madonom na njene dve turneje "Rebel Heart" i "Madame X".

Informer

 

Guberinić je ostvario saradnju sa mnogim svetskim brendovima, a nedavno je njegovo dizajnersko delo zablistalo na pisti u Njujorku - za brend Victoria`s Secret dizajnirao je krila, koja su na reviji nosili Viktorijini anđeli.

Miodrag je dizajnirao velika roze krila, koja je na otvaranju revije ponela slavna manekenka Điđi Hadid. Njena sestra, manekenka Bela Hadid nosila je crveni laserski rezani ogrtač od perja sa potpisom našeg dizajnera. On je za ovu reviju uradio još i krila u obliku trake, koje je nosila manekenka Kendis Svanapoel,  kao i Plava metalna krila noja za Vitoriju.

Ekskluzivno za Informer, dizajner otkriva kako je došlo do saradnje sa slavnim brendom.

- Saradnja se desila zahvaljujući mom poznanstvu sa glavnim dizajnerom revije, Zaldi Gokom, sa kojim sam već nekoliko puta radio proteklih godina. On me je pozvao da radim krila za ovaj događaj, jer prati i podržava moj rad već godinama. Mi smo već neko vreme pričali o saradnji, a ova revija je bila prava prilika za to. On zna da ja volim da radim na interesantnim "out of this world" kostimima, i dao mi je neke od najkomplikovanijih ili najizazovnijih ideja ili koncepata da ih realizujem. Ja sam se tom dizajnu potpuno posvetio protekla tri meseca i dao sam sve od sebe da to bude najbolja moguća verzija i realizacija...

Miodrag ističe da su ogromna roze krila koje je dizajnirao nastala u saradnji sa dizajnerom Gokom.

- Tokom jedne od njegovih poseta mom studiju, njega su oduševili  uzorci veštačkog perja na kojima sam tada radio za drugi projekat. Zajedno smo odlučili da istražimo određeni koncept dalje, što je postalo polazna tačka za ovu saradnju. Proces je uključivao mnogo testiranja i prilagođavanja, a nakon niza proba, krenuli smo u produkciju - navodi dizajner i dodaje da je rad na krilima zahtevao mnogo ručnog rada.

- Imao sam podršku velikog tima u studiju, bez kojih ne bih mogao da realizujem ove kompleksne kreacije. Ništa ne može da se stvori bez dobrog tima koji iskreno želi da bude tu sa tobom da stvarate zajedno. To je veliki deo procesa, i moja je iskrena radost da imam priliku da stvaram ovakve kreacije sa ljudima koji na sličan način vole ovaj posao i uživaju u njemu - priča naš sagovornik.

Informer

 

Zanimljiv podatak je da je za svaki par krila koje je uradio, proces bio drugačiji.

- Kinetička krila sam postepeno usavršavao kroz različite projekte. Zeldi je bio upoznat sa mojim ranijim verzijama, koje su se već pojavile u produkcijama na Brodveju i u Chicago Shakespeare Theater. Svaki novi projekat bio je prilika da dodam novi deo slagalice i da unapredim mehanizam, materijal, boje, veličinu, težinu... Postoji mnogo delića koji moraju da budu tačni da bi se krila precizno otvorila - objašnjava.

Informer

 

Dodaje i da je u poslednja tri meseca intenzivno radio na usavršavanju celokupnog dizajna i mehanizma.

- Neki delovi krila su sečeni laserom, a neki delovi su 3D printani, kako bih postigao savršen balans i pokret, kao i dobar i efekat. Sve je pažljivo testirano nebrojeno puta i odabrano kako bi u tih par sekundi na pisti ostavili snažan utisak. Hteo sam da stvorim krila koja  izgledaju impresivno i imaju sofisticiran pokret. 

Što se tiče saradnje sa brendom Victoria`s Secret Miodrag navodi da je to bio njegov prvi šou, ali da se nada da će ih u budućnosti još biti. 

Informer

profimedia

Film "Wicked" najveći projekat koji je radio do sada

Naš sagovornik otkriva i da se raduje premijeri filma "Wicked". Reč je o filmskoj bajci i mjuziklu, modernoj verziji klasika "Čarobnjak iz Oza", u kojoj igra i Arijana Grande. Premijera je krajem novembra, a Miodrag kaže da je sa nestrpljenjem očekuje.

- Na tom filmu sam radio u Londonu kao asistent dizajnera i Costume FX supervizor kostimografu Polu Tazvelu. Jedva čekam da vidim na velikom ekranu sve što smo kreirali za ovaj film. Bio sam zadužen za mnoge specijalne kostimske efekte i aksesoare, specijalni nakit i detalje, uključujući  i Arijaninu krunu, njen nakit i poznate kristalne cipele koje se pojavljuju u filmu. Radio sam kostime za Wiz armiju u filmu, i za još mnogo toga. Radio sam u ogromnom timu i to je jedan od najvećih projekata do sada - ističe dizajner.

Informer

 

Na kraju razgovora kaže da je u pripremi i niz novih produkcija na Brodveju za koje je samostalno radio razne kostime, kao i detalje za kostim.