25.07.2023.

22:00

Foto: pexels.com

Magazin

Oprezno sa ovih 5 namirnica na odmoru van zemlje! Voda se pije samo iz flaše

Većina naših turista koji letuju van zemlje, osim u moru uživa u degustiranju lokalnih egzotičnih specijaliteta. Međutim, mnogi su se loše proveli žureći da probaju ono o čemu su samo čuli i čitali. Budite oprezni s novitetima na trpezi jer nije svačiji stomak otporan na nova jela s nepoznatnim začinima.

Obratite pažnju na sledećih nekoliko stavki koje vam mogu upropastiti letovanje.

Voda 

Unapred se raspitajte kakva je voda tamo gde putujete. Iskustva govore da je bolje piti flaširanu, a vodu sa slavine izbegavajte čak i kad perete zube.

Informer

Vodu sa slavine izbegavajte čak i kad perete zube

Treba da znate da klice koje izazivaju dijareju i niz drugih bolesti unosite upravo hranom i vodom zagađenom ljudskim ili životinjskim izmetom.

Sirova hrana

Voće i povrće jeste zdravo, ali u zemljama gde voda nije dobra postoji opasnost da vam posle voćne porcije neće biti dobro. Ako se voće i povrće peru česmovačom, obavezno jedite oljušteno ili termički obrađeno voće i povrće.

Led

Neke bakterije mogu da opstanu i u ledu, pa u zemljama s lošim kvalitetom vode led koristite samo ako je napraljven od flaširane ili prokuvane vode. Sigurnije je da piće ohladite u frižideru nego da rizikujete s kockicom leda.

Informer

Uvek je bolje je da sednete u restoran

Brza hrana

Ma koliko vas mamili mirisi i ljubazni ugostitelji iz kioska brze hrane, bolje je da sednete u restoran. Ulični objekti s tradicionalnim načinom pripreme specijaliteta jesu privlačni za turiste, ali tu bi trebalo da pratite svaki kuvarov pokret, sve dok vam ne preda obrok.

Uvek tražite toplo jelo - Svež pripremljen obrok nije "prijatelj" bakterija i to je ono što uvek treba da tražite u restoranu. Ne stidite se da vratite podgrejano jelo.

Higijena i pranje ruku

U restoranu obratite pažnju na poslugu, jer tako na prvi pogled možete da procene da li osoblje vodi računa o higijeni. Proverite i ostale znakove po kojima možete da zaključite kakve su higijenske navike, kakav je pribor za jelo, ima li sapuna u toaletu, da li je čisto itd. Ne može da šteti.