Autor: Informer.rs

05.08.2023.

23:20

Foto: Shuterstock

Magazin

Pre puta proverite ovih 5 stvari na svom automobilu!

Priprema za putovanja podrazumeva istraživanje aranžmana, mesta u koje idete, cena.... Prilikom priprema nemojte zaboraviti da proverite i automobil sa kojim idete na odmor da biste putovali bezbrižnije i sigurnije. 

Osnovna provera automobila podrazumeva nekoliko jednostavnih koraka.

Ovo je 5 stvari koje treba proveriti: 

Svetla na vozilu

Uz pomoć druge osobe, lako je proveriti ispravnost svetla na autu. Ako to morate da uradite sami najbolje je da parkirate auto blizu zida.

Na zidu ispred jasno ćete videti odblesak svetla i zaključiti da li rade svetla na vozilu. Proverite i svetla za maglu i žmigavce. 

Ako se neki od odblesaka na zidu ne vidi možemo zaključiti da je to svetlo neispravno. 

Propuštanje tečnosti

Često se dogodi da ne primetimo da nam iz automobila kaplje ulje, rashladna tečnost ili nešto drugo. Da biste prekontrolisali da li vam tečnost kaplje potrebno je da parkirate kola na veliko mesto za parkiranje. 

Tu ćete lako videti da li ima vidljivih tragova curenja tečnosti iz vašeg vozila. Ako postoje tragovi curenja, najbolje je uputiti se u servisnu radionicu kako bi dodatno proverili svoj automobil. 

Obratite pažnju da iza vas nije ostala lokva vode koja je nastala zbog kondenzacije vode iz klimatizacionog uređaja ako nam je klima na vozilu bila upaljena. To je normalna pojava zbog koje nije potrebno ići u servis. 

Informer

Metlice brisača, tečnost za pranje stakla i nivo ulja

Metlice brisača su deo koji treba menjati  na svakih nekoliko godin. Jednostavno se proveravaju uključivanjem pranja vetrobranskog stakla. Ako je sva tečnost obrisana - sve je u redu. 

Proverite i tečnost za pranje stakla, a pre polaska na duže putovanja proverite i nivo ulja.

Otvorite poklopac motora i potražite mernun šipku. Ona se nalazi negde ispred motora. Izvadite je i obrišite ulje sa nje. Vratite je nazad, izvucite napolje i vidite koliki je nivo ulja. Ako je nivo na šipki ispod oznake za minimlnu količinu, potrebno je da dolijete ulje. 

Stanje guma

Pneumatici odnosno gume su takođe potrošan deo koji je moguće jednostavno proveriti. Kada je vozilo parkirano sagnemo se i pregledamo da li su svi pneumatici neoštećeni i da li su napumpani.  Ako vidimo da je neka guma slabije napumpana potrebno je napumpati je i pratiti neko vreme.

Ostale jednostavne provere

Dok stojimo na semaforu možemo da proverimo da li nam rade grejanje i hlađenje. Ako naglo povućemo pojas možemo da proverimo da li radi automatska kočnica na njemu. 

Pogled na instrument ploču pokazaće nam da li se pojavila neka kontrolna lampica koja upućuje na kvar. Proverite i retrovizor, kao i kutiju prve pomoći.