Autor: Informer.rs

01.09.2023.

09:45

Foto: pexels.com

Magazin

Ovaj grad poznat je kao Venecija severa! Sastoji se od 14 ostrva (FOTO)

Stokholm je i glavni, ali i površinski najveći grad Kraljevine Švedske.

Procenjuje se da oko petina ukupnog broja stanovnika čitave zemlje živi upravo u Stokholmu, koji je po veličini, odmah nakon Kopenhagena na području Skandinavije.

Ne samo da se u njemu nalazi Kraljevska švedska akademija nauka, već i mnoge druge značajne političke i kulturne institucije, među kojima se posebno izdvaja Švedska akademija, koja je i zaslužna za odabir prestižnog priznanja, Nobelove nagrade, navodi „Vikipedija“.

Informer

Zbog položaja koji zauzima, Stokholm je najznačajnija saobraćajna tačka na području Kraljevine Švedske, ali i čitave Severne Evrope. U gradu postoje čak tri aerodroma, koja imaju međunarodni karakter.

Informer

Metro ovog grada je priča za sebe. Sve stanice metroa su oslikali razni umetnici, pa je on pravo umetničko delo i turistička atrakcija. 

Stari deo grada Stokholma je jedna od najpoznatijih gradskih atrakcija. Odlično očuvane građevine u Gamla Stanu, kako se naziva stari deo grada, i danas svedoče o njegovoj dugoj i bogatoj istoriji.

Informer

Budući da se grad prostire na području arhipelaga, načinjenog od 14 ostrva, jasno je i zbog čega je nazvan "Venecija severa", ističe „Visitsweden“.