03.09.2023.

19:00

Foto: Informer

Magazin

Informer u manastiru usred Turske: Zbog ovoga narod hrli u svetinju nadomak rodnog mesta Sulejmana Veličanstvenog (VIDEO)

Iako je danas crkva Bogorodica Sumela pretvorena u muzej, Pontski Grci su mnoge relikvije preneli u maticu i one se sada mogu videti u istoimenom manastiru u Grčkoj.

Manastir Sumela je jedna na najposećenijih destinacija na istoku crnomorske regije Turske, a njegov nesvakidašnji izgled i položaj ga čine specifičnim u svako doba godine, a posebno u toplim letnjim mesecima kada nudi dobru hladovinu.

Reč je o manastiru koji smešten je na strmoj litici, u steni, na visini od 1.200 metara. Nalazi se doslovno iznad provalije. To ga čini izuzetno geografski, istorijski i kulturološki bitnim, ali i turistički atraktivnim.

Kompleks manastira Sumela čine pećinska crkva, koja je centar čitave građevine, nekoliko kapela, kuhinje, studentske sobe, prostorije za turiste, biblioteka i sveti izvor vode.

Tu su i dugačke, uske stepenice kojima se mora proći. Freske postoje, ne samo u unutrašnjosti manastira, nego je i spoljna strana zida u potpunosti oslikana.

Gotovo svakoga jutra Manastir Sumela "zapljusne " magla što čini ovo mesto tajanstvenim, lepim, ali i prilično zastrašujućim.

Ekipa Informera je posetila ovo veličanstveno mesto u Turskoj i na licu mesta zatekla vernike i posetioce iz čitavog sveta.

Turisti svih vera i nacija dive se lepoti manastira koji su u davna vremena dvojica monaha osnovala visoko u steni još 386. godine.

Informer

 

Naša ekipa je zatekla najviše vernika iz Grčke koji su ispred manastira igrali taradicionalne igre. 

Ipak, bilo je tu i turista iz Srbije. Kako kažu, čekali su šest godina koliko je trajala rekonstrukcija, da bi uživali u lepotama manastira.

S obzirom na to da se manastir Bogorodice Sumele, koji je danas pretvoren u muzej, nalazi na prilično nepristupačnom mestu, visoko u steni, turisti jedan deo puta do manastira prelaze peške što je poseban doživljaj za mnoge.

Informer

 

Mnogi vernici ne samo iz Grčke, nego i iz Turske i sveta posećuju ovaj manastir i u nadi da će doživeti iscelenje. Čak postoje određeni izvori koji navode da je turski sultan Selim III bio izlečen nakon što je bio u poseti manastiru.

Zanimljivo je pomenuti da su relikvije manastira Panagija Sumela  netaknute. Takođe, u toku restauracije otkrivene su i prostorije koje su do tada bile skrivene.

Informer

 

Na ovo mesto dolaze i aplinisti koji se penju na stenu iznad manastira, što je takođe atrakcija za posetioce.

Ako budete u poseti ovom delu Turske, manastir Sumela je svakako obavezno odredište koje morate obići.

Pogledajte prilog: